Cristi Munteanu, cercetat după ce ar fi cumpărat cu bună ştiinţă o maşină înmatriculată fraudulos

Fostul portar dinamovist Cristian Munteanu, cercetat pentru tăinuire în ancheta privind înmatriculările frauduloase a unor maşini furate din ţară sau din străinătate, este suspectat că a cumpărat o maşină înmatriculată fraudulos de membrii grupării, ştiind că aceasta avea acte false.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Cristi Munteanu, cercetat după ce ar fi cumpărat cu bună ştiinţă o maşină înmatriculată fraudulos

Cristi Munteanu, cercetat după ce ar fi cumpărat cu bună ştiinţă o maşină înmatriculată fraudulos (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

Cristi Munteanu a ajuns, în jurul orei 14.15, la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), unde este audiat de ofiţeri şi procurori în ancheta privind înmatriculările frauduloase.

Fostul portar a fost căutat de mascaţi miercuri dimineaţă, la locuinţa sa din Constanţa, unde nu a fost găsit.

Anchetatorii l-au contactat apoi telefonic pe fotbalist şi i-au spus că există un mandat de aducere pe numele său, astfel că el a venit de bunăvoie la Bucureşti, însoţit de ofiţerii DGA.

Cristi Munteanu ar fi cumpărat de la membrii grupării o maşină înmatriculată fraudulos, despre care ştia că avea acte falsificate. El este cercetat pentru tăinuire.

Munteanu şi alte zeci de persoane au sosit la audieri în baza unor mandate de aducere, în urma a 44 de percheziţii făcute miercuri dimineaţă de procurorii bucureşteni şi ofiţerii DGA, cu sprijinul DGIPI şi SRI.

Percheziţiile au avut loc în Capitală, inclusiv la Serviciul Înmatriculări şi Permise Auto, precum şi în judeţele Ilfov, Constanţa, Giurgiu şi Suceava, potrivit DGA. Anchetatorii au urmărit punerea în aplicare a 50 de mandate de aducere şi ridicarea de probe de la locuinţele suspecţilor.

În acest dosar, coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, începând de la 1 august au fost deja puse sub învinuire 36 de persoane, printre care angajaţi ai Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Bucureşti şi ai Registrului Auto Român. Concret, este vorba despre doi poliţişti de la Secţia 26 Poliţie, un angajat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări de Vehicule (DRPCIV), trei angajaţi ai RAR şi un jandarm de la Direcţia Judiciară.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României, în perioada 2009-2011, a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză.

Ca mod de operare, autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere, iar pe teritoriul României acestora le erau falsificate documentele de provenienţă, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de provenienţă, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul RAR şi DRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulaţie, după care erau valorificate prin intermediari.

Anchetatorii au mai stabilit că un alt mod de operare a învinuiţilor consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă şi an de fabricaţie celor de provenienţă ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în ţară în mod nelegal.

În acest sens, învinuiţii beneficiau de sprijinul unor poliţişti sau alţi funcţionari care le efectuau verificări în evidenţele oficiale şi le comunicau datele privind situaţia juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obţinute, învinuiţii "fabricau" documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de şasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecţiei tehnice periodice, spune sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, scopul final al învinuiţilor era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credinţă în vederea realizării în acest mod a unor foloase materiale injuste.

Prejudiciul cauzat de învinuiţi prin activitatea infracţională desfăşurată în cauză (15 autoturisme ) depăşeşte până la acest moment suma de 200.000 de euro.

În urma percheziţiilor de miercuri dimineaţă, anchetatorii au ridicat sume mari de bani de la locuinţele suspecţilor, de ordinul a sute de milioane de lei. În locuinţa unui membru al grupării, anchetatorii au găsit sume mari de bani ascunse în congelator. Totodată, au fost găsite şi confiscate maşini.

Audierile la DGA vor continua până miercuri noapte, urmând ca joi o parte din suspecţi să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici