„Regret faptele comise. Îmi pare rău pentru familie şi pentru copiii mei că i-am expus la aşa ceva”, a fost scurta cuvântare a lui Cristian Borcea.
Procurorul a cerut respingerea cererii de liberare condiţionată, întrucât conduita bună a lui Borcea din detenţie este un lucru normal.
„Noile condiţii suplimentare în legătură cu achitarea prejudiciului se acordă doar condamnatului pentru care s-a atins deja scopul pedepsei. E important sa se ţină cont de profilul socio-moral al deţinutului. (…) Faptele comise extrem de grave nu pot fi omise. Din poziţia sa, se foloseşte de situaţie ca un tertip pentru a trage de timp în vederea executării pedepsei. Vă rugăm să constataţi că e o persoană cu o poziţie în societate, are studii superioare şi s-a folosit de împrejurări pentru a încalca legea, a dovedit lipsă de respect faţă de lege”, a spus, în sala de judecată, procurorul.
În replică, avocatul lui Cristian Borcea, Alice Drăghici, a spus că fostul finanţator al Clubului Dinamo îndeplineşte toate dispoziţiile legale pentru a fi eliberat, pentru că se află la a doua analiză similară, dar şi pentru că a executat mare parte din pedeapsă.
„Sigur că evaziunea fiscală şi spălarea de bani sunt fapte grave, dar instanţa a dat pentru el cea mai mare din toţi cei care au fost trimişi în judecată. El a executat patru ani şi două luni de închisoare. Ceea ce înseamnă 1.519 zile. Sunt beneficii care li se acordă unora de care clientul meu nu a beneficiat. Are 385 zile ca urmare a muncii prestate. Administraţia Penitenciară a comunicat că ar fi trebuit să fie analizată situaţia lui în noiembrie 2016. Pe parcursul a patru ani şi două luni, a primit un număr mic de recompense, 35. Nici administraţia penitenciarelor nu e prea generoasă. Apreciaţi ca e traumatizant pentru copiii săi posibilitatea de a nu-l vedea pe tatăl lor. Atât cât a putut a făcut. Lipsa oricărei sancţiuni în penitenciar înseamnă dorinţa unui om să se reabiliteze. (…) Din momentul în care a fost încarcerat a muncit permanent. Azi lucrează în regim deschis fără supraveghere. A câştigat încrederea Administraţiei Penitenciare. (…) Nu e corect ca un om care a plătit prejudiciul să fie acuzat că îl foloseşte ca un tertip. Nu orice e tertip. 800.000 euro a fost prejudiciul iniţial. S-a plătit în două luni. E un om corect. Alţi inculpaţi trimişi în judecată nu au plătit un leu. (…) Copiii sunt atât de legaţi de tatăl lor că nu se pune problema să exploateze imaginea”, a spus apărarea lui Cristian Borcea.
Aceasta este cea de-a doua cerere a fostului finanţator al Clubului Dinamo, după ce, în urmă cu şase luni, magistraţii Tribunalului Ilfov i-au cerut solicitarea precedentă şi i-au interzis o nouă cerere până în luna aprilie 2018.
Dinamovistul se află la Penitenciarul Jilava după ce a fost condamnat definitiv, în anul 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.