- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu judecaţi în dosarul atribuirii nelegale de terenuri în Constanţa
Acţionarii FC Dinamo Cristian Borcea şi Emil Dragoş Săvulescu au fost deferiţi justiţiei, alături de primarul Radu Mazăre, funcţionari din Primăria Constanţa, mandatari şi notari public, pentru obţinerea unui teren de peste 50.000 de metri pătraţi la un preţ de o sută de ori mai mic decât cel real.
Cristian Borcea, acţionar la FC Dinamo (Imagine: Mediafax Foto)
Cristian Borcea şi Emil Dragoş Săvulescu sunt acuzaţi de complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Potrivit procurorilor, Emil Dragoş Săvulescu ar fi acţionat în cazul acestor atribuiri nelegale de terenuri ca un mandatar, iar Borcea ca "cesionar cumpărător de drepturi succesorale", având legături cu firmele care au cesionat aceste drepturi asupra unor terenuri.
Astfel, procurorii aticorupţie susţin că un teren de 52.471 de metri pătraţi din Parcul Tăbăcăriei din municipiul Constanţa nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare Holland Development Group SA - la care acţionar şi administrator este Bogdan Gabriel Sandu, iar acţionar principal, prin firma" Millenium Global Development, este Valentin Gheorghe Ionescu - care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de o sută de ori mai mic decât cel real.
Numele lui Cristian Borcea apare între cele ale cesionarilor cumpărători de drepturi succesorale, respectiv Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu , prin firma sa Habitat şi Ambient SA, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, prin societatea Holland Development Group SA, şi Daniel Ene, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA.
Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul fiind de peste 100 milioane euro.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)", se arată într-un comunicat de marţi al DNA.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, "în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul".
Concret, cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.
"Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen", se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii au pus sechestru pe toate terenurile menţionate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre cei cercetaţi şi a firmelor controlate de aceştia.
Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.