Cristian Cioacă a ieşit din închisoare. Decizia de eliberare, luată de Curtea de Apel Piteşti, nu este definitivă

Fostul poliţist Cristian Cioacă, în cazul căruia Curtea de Apel Piteşti a decis revocarea măsurii de arestare, a ieşit din închisoare, vineri seară, însă decizia de eliberare nu este definitivă.

Urmărește
4697 afișări
Imaginea articolului Cristian Cioacă a ieşit din închisoare. Decizia de eliberare, luată de Curtea de Apel Piteşti, nu este definitivă

Cristian Cioacă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Cioacă a fost aşteptat la ieşirea din Penitenciarul Colibaşi de o maşină şi a părăsit penitenciarul în jurul orei 19.45.

Revocarea măsurii de arestare în cazul lui Cioacă a fost decisă vineri de Curtea de Apel Piteşti.

Cei doi magistraţi de la Curtea de Apel Piteşti care au judecat, joi, cererea de revocare a măsurii de arestare nu au ajuns la o decizie, astfel că aceasta a fost dezbătută, vineri, de un complet de divergenţă, format din trei judecători ai aceleiaşi instanţe.

Completul de divergenţă a decis înlocuirea arestului cu controlul judiciar, hotărârea fiind executorie, conform noului Cod de procedură penală (Cpp).

Decizia Curţii de Apel Piteşti nu este însă definitivă, după cum prevede, la articolul 206, noul Cpp: "Împotriva încheierilor prin care instanţa dispune asupra măsurilor preventive inculpatul şi procurorul pot formula contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune la instanţa care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare".

Avocata lui Cioacă, Maria Vasii, a declarat pentru MEDIAFAX, după pronunţare, că fostul poliţist ar urma să fie eliberat în cursul serii de vineri. "Noi am făcut o cerere de revocare a măsurii şi, în subsidiar, am cerut control judiciar. Din câte înţeleg, s-a dispus control judiciar", a adăugat Vasii.

O eventuală contestaţie a procurorilor faţă de hotărârea luată vineri de Curtea de Apel Piteşti se va judeca la instanţa supremă.

Cristian Cioacă se află în arest din 5 decembrie 2012, iar la sfârşitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibaşi.

El a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.

În 2 iulie, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute, dacă decizia rămâne definitivă, 22 de ani de detenţie. Sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, şi de procurori.

Fostul poliţist a mai fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească suma de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat şi echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. De asemenea, familia Ghinescu ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, în timp ce fratele Elodiei, Robert Ghinescu, 50.000 de euro.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, potrivit procurorilor.

"Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş", au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici