- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.07.2017, 16:25)
- Otilia Ciocan Serescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6, cercetat de DNA într-un nou dosar. Fostul edil, suspectat că a cerut mită peste 1,7 milioane de euro
Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, este urmărit penal într-un nou dosar de corupţie, el fiind suspectat că a cerut mită un milion de euro şi peste 850.000 de dolari, pentru a emite autorizaţii de construcţie a unor imobile, respectiv pentru a încheia contracte de achiziţii publice.
Urmărește
923 afișări
Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6, cercetat de DNA într-un nou dosar. Fostul edil, suspectat că a cerut mită peste 1,7 milioane de euro
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Cristian Poteraş este urmărit penal pentru două fapte de luare de mită şi pentru spălarea banilor, în formă continuată.
Anchetatorii susţin că, în 2007, Cristian Poteraş, în calitate de primar al sectorului 6 Bucureşti, a cerut de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de un milion de euro, primind de la aceştia, în 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
„Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire)”, conform DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Totodată, fostul edil este suspectat că, în perioada 2009 - 2010, a cerut şi primit de la Iulian Constantin şi firma administrată de acesta, Tettas SRL Bucureşti, suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziţie publică dar şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate.
„Atribuirile s-au realizat fără planificarea investiţiilor anterior demarării procedurilor de achiziţie, fără bugetarea sumelor şi prin aplicarea unor proceduri de achiziţie publică directă interzise de dispoziţiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea şi instalarea unor sisteme inteligente de parcare. În total, pe perioada mandatului de primar deţinut de suspectul Poteraş Constantin Cristian, SC Tettas SRL a fost ,,desemnată” furnizor de echipamente şi servicii cu o valoare totală de 37.155.989 lei, din care au fost decontaţi 30.721.710 lei”, susţin procurorii DNA.
Mita ar fi ajuns la fostul primar prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru.
Mai mult, DNA a ajuns la concluzia că, în perioada septembrie 2005 - iunie 2006, Cristian Poteraş, în calitate de primar al sectorului 6 Bucureşti, respectiv preşedinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, încălcând legea în materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activităţi având drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafaţa totală de 30.000 mp, situate raza sectorului 6.
„După obţinerea dreptului de proprietate, suspectul Poteraş Constantin Cristian şi soţia sa de la acel moment, Poteraş Aureliana (actual Gîdea Aureliana), au transferat prin diferiţi intermediari şi le-au cerut acestora să deţină formal terenurile obţinute în modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infracţională şi adevăraţii beneficiari ai tranzacţiilor”, potrivit procurorilor anticorupţie.
În acelaşi dosar este cercetată penal şi Aureliana Gîdea, fostă Poteraş, soţia din perioada 2004 – 2010 a fostului primar democrat-liberal al Sectorului, ea fiind suspectată de spălare a banilor în formă continuată.
Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale şi pe numele lui Iulian Constantin, la acel moment reprezentant al societăţii SC Tettas SRL, şi pe numele firmei Tettas SRL, pentru dare de mită.
Cristian Poteraş a mai fost implicat într-un dosar anchetat de DNA. În acel caz, fostul edil a fost deja condamnat, în mai 2015, la opt de închisoare abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată.
Potrivit acelui rechizitoriul, în 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).
În mod identic, a arătat DNA, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.
Citeşte şi: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Numele membrilor comisiei de inventariere a arhivei SIPA nu sunt de interes public
Citeşte şi: Dascăli din Olt şi Timiş, prinşi când încercau să copieze la Titularizare şi eliminaţi din examen. Ce gadgeturi au folosit
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe