Video Cristina Tarcea îi răspunde lui Liviu Dragnea legat de formarea completelor de 5 judecători/ Ce spune şefa ÎCCJ despre viitoarea Secţie de investigare a magistraţilor

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, marţi dimineaţă, că potrivit legii 207/2018, care este de imediată aplicare, completele de 5 judecători de la această instanţă se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

Urmărește
3297 afișări

"Potrivit dispoziţiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an. Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziţie tranzitorie, cum are în alte situaţii care să reglementeze obligaţia desemnării la sorţi de noi complete pentru anul 2018 şi să reglementeze situaţia completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018. prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune şi respectarea obligaţiilor pe care legea le impune în ceea ce priveşte termenul, data la care acea obligaţie trebuie îndeplinită. Ori legea este incontestabilă şi lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an", a declarat Cristina Tarcea.

Preşedintele instanţei supreme a refuzat să comenteze dosarul lui Liviu Dragnea.

"Daţi-mi voie să mă abţin de la orice fel de comentariu. Aţi remarcat că mă abţin să discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie să ştie toată lumea este că la Înalta Curte se respectă legea şi că sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc", a mai declarat Cristina Tarcea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tarcea, despre Secţia de investigare a magistraţilor: Procurorii ar trebui să fie independenţi

Preşedintele instanţei supreme a declarat, marţi, referitor la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, că procurorii care vor face parte dinb această structură ar trebuie să fie independenţi, bine pregătiţi profesional şi puternici.

"E o dispoziţie legală intrată în vigoare. Noi ne-am spus punctele de vedere la momentul la care proiectul era în discuţie publică, iar pe mine personal nu cred că m-aţi auzit vreodată opunându-mă creării unei asemenea secţii. Singurele probleme pe care mi-o puneam eu era de organizare, dar probabil că lucrurile se vor organiza. S-a aprobat deja în cadrul CSM un regulament de organizare. Procurorii ar trebui să fie independenţi şi bine pregătiţi profesional şi puternici. Ca peste tot, în toate profesiile, sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional , oameni pregătiţi, oameni mai puţin pregprofesional, ca peste tot. În ceea ce priveşte independenţa, eu cred că una dintre premisele de la care pleacă reglementările constituţionale este şi independenţa", a declarat Cristina Tarcea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat, săptămâna trecută, regulamentele Secţiei speciale de investigare a infractiunilor din Justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici