- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.11.2012, 20:02)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel
Criterii stricte pentru unităţile care folosesc celule stem de la donatori neînrudiţi
Ministerul Sănătăţii (MS) a stabilit criteriile ce trebuie îndeplinite de unităţile care desfăşoară activităţi de recrutare, testare şi donare de celule stem de la donatori neînrudiţi, potrivit legislaţiei naţionale şi europene, dar şi standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.
Urmărește
200 afișări
Criterii stricte pentru unităţile care folosesc celule stem de la donatori neînrudiţi (Imagine: Shutterstock)
Printr-un proiect de ordin lansat luni în dezbatere publică, MS stabileşte criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de unităţile în care se vor desfăşura activităţile de recrutare, testare şi donare de celule stem de la donatori neînrudiţi şi care vor avea responsabilitatea de a desfăşura aceste activităţi în conformitate cu criteriile de participare în relaţia cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă (RNDVCSH), legislaţia internă, europeană şi standardele Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM). Unităţile respective vor încheia protocoale de colaborare cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă.
Astfel, Registrul este responsabil cu implementarea standardelor AMDM în domeniu şi, întrucât aceste standarde reglementează întregul circuit, de la donare la transplant, iar activitatea desfăşurată de RNDVCSH este în sprijinul activităţii de transplant, se impune stabilirea unor criterii minime de participare a unităţilor sanitare în relaţia cu RNDVCSH, potrivit iniţiatorilor proiectului.
Astfel, unităţile respective vor încheia protocoale de colaborare cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit proiectului, în termen de zece zile de la data intrării în vigoare a ordinului, vor fi desemnate, prin ordin al ministrului Sănătăţii, unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, unităţi coordonate metodologic de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Centrele donatorilor de celule stem hematopoietice (CD) pot fi organizate în unităţi sanitare desemnate, prin ordin al ministrului Sănătăţii, prevede acelaşi proiect.
Pentru a organiza activitatea de recoltare, testare şi donare de celule stem de la persoane neînrudite, unitatea sanitară trebuie să fie acreditată de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi să aibă spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii de recrutare, cu zone unde potenţialii donatori pot primi materiale informative şi pot completa consimţământul şi chestionarul de autoevaluare a stării de sănătate, unde li sa va spune care sunt implicaţiile pe care le are statutul de donator şi unde la vor fi comunicate rezultatele testelor medicale. Totodată, în acelaşi spaţiu, vor fi consiliaţi potenţialii donatori care nu sunt eligibili din motive medicale.
Un centru al donatorilor de celule stem hematopoietice va avea o zonă medicală pentru recoltarea probelor de sânge şi examen medical. Tot CD trebuie să aibă personal medical instruit în domeniul donării de celule stem hematopoietice, care să asigure un program de lucru de minimum trei ore pe zi, în zilele lucrătoare. De asemenea, centrul trebuie să aibă posibilitatea depozitării şi arhivării în siguranţă, pentru 30 de ani, a documentelor confideţiale care compun dosarul donatorului, potrivit proiectului.
Personalul medical din CD trebuie să includă cel puţin un medic care să îşi asume responsabilităţile medicale legate de recrutarea şi managementul potenţialilor donatori voluntari, mai prevede proiectul de act normativ.
De asemenea, laboratoarele desemnate pentru activitatea de testare a donatorilor neînrudiţi de celule stem hematopoietice trebuie să fie în structura unei unităţi sanitare acreditate de ANT.
Tot ANT va acredita Centrul de Prelevare de Celule Stem Hematopoietice (CP).
Proiectul de ordin elaborat de MS va fi în dezbatere publică până la 19 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe