Criza apei. Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie

  • Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie, alimentând un dezastru al apei care va face ravagii asupra economiilor, producţiei alimentare şi vieţilor, potrivit unui nou raport.
  • Consecinţele includ lipsa apei pentru 3 miliarde de oameni.
Urmărește
1070 afișări
Imaginea articolului Criza apei. Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie

Criza apei. Omenirea a dezechilibrat circuitul global al apei pentru prima dată în istorie

Comisia globală privind economia apei a publicat un raport care atrage atenţia asupra unei crize fără precedent a apei la nivel mondial. Potrivit experţilor, activităţile umane au dezechilibrat pentru prima dată în istorie circuitul global al apei, ceea ce ameninţă economiile, producţia de alimente şi vieţile oamenilor, notează CNN.

Decenii de utilizare distructivă a terenurilor şi de gestionare necorespunzătoare a apei s-au ciocnit cu criza climatică provocată de om pentru a pune „un stres fără precedent” pe circuitul global al apei, se arată în raport.

Ciclul apei se referă la sistemul complex prin care apa se deplasează în jurul Pământului. Apa se evaporă din sol - inclusiv din lacuri, râuri şi plante - şi se ridică în atmosferă, formând fluxuri mari de vapori de apă capabile să parcurgă distanţe mari, înainte de a se răci, a se condensa şi, în cele din urmă, a cădea înapoi la sol sub formă de ploaie sau zăpadă.

Principalele concluzii ale raportului arată că aproape 3 miliarde de oameni se confruntă deja cu lipsa apei. Criza ameninţă peste 50% din producţia mondială de alimente. Se estimează o reducere medie de 8% a PIB-ului ţărilor până în 2050, cu pierderi de până la 15% în ţările cu venituri mici.

„Pentru prima dată în istoria omenirii, dezechilibrăm circuitul global al apei. Nu ne mai putem baza pe precipitaţii, sursa întregii ape dulci", spune Johan Rockström, copreşedinte al comisiei.

Raportul evidenţiază legătura strânsă dintre perturbarea circuitului apei şi schimbările climatice. Distrugerea zonelor umede şi defrişarea pădurilor epuizează rezervoarele naturale de carbon şi accelerează încălzirea globală, care, la rândul său, usucă peisajele şi creşte riscul de incendii.

Experţii recomandă o abordare globală a problemei, considerând circuitul apei un „bun comun". Ei sugerează o mai bună stabilire a preţurilor pentru apă pentru a descuraja risipa şi o regândire a practicilor agricole şi industriale în regiunile cu deficit de apă.

Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi copreşedinte al comisiei, a subliniat: „Criza globală a apei este o tragedie, dar şi o oportunitate de a transforma economia apei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici