Criza aprovizionării cu medicamente va fi deblocată

Publicat: 18 10. 2008, 16:09
Actualizat: 06 11. 2012, 09:05

Concret, în urma întâlnirii de sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi director executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, au stabilit recalcularea preţului de intrare în ţară al medicamentului, acţiune care nu va afecta preţurile medicamentelor de pe lista de compensate, bugetul asigurărilor pe 2008, dar nici costurile medicamentelor la liber.

"Am găsit o soluţie pentru deblocarea activităţii până la sfârşitul anului. Am hotărât să formăm preţul medicamentelor compensate după alte criterii. Vom reduce preţul CIP – de intrare în ţară a medicamentului. Pentru alegerea preţului CIP am hotărât să luăm în calcul media celor mai mici preţuri din 12 ţări ale UE, cu o reducere de 5 la sută, astfel că preţul în valută va scădea cu 6,82 la sută la medicamentele de pe toate listele de compensate", a explicat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ARPIM.

El a spus că această recalculare a preţului CIP nu va afecta fondul naţional unic de asigurări adică bugetul pe 2008.

"Chiar dacă la unele medicamente va exista o creştere de 0,1-0,2 la sută, iar la altele o reducere similară media pe ansamblu este zero, pentru restul de medicamente din CANAMED se menţin preţurile din catalog. De luni însă, reprezentanţii ARPIM, împreună cu cei ai MS, vor recalcula toate preţurile în varianta de care am vorbit. În plus, vom stabili metodologia de calcul pentru 2009", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Demnitarul a arătat că ARPIM a făcut un "pas serios pentru deblocarea crizei", asumându-şi o parte importantă din diferenţa de curs valutar.

La rândul său, directorul exercutiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a spus că intervenţia asociaţiei pe care o reprezintă între autorităţi, distribuitori şi importatori, pe de altă parte, a avut scopul de a facilita pacienţilor accesul la medicaţie.

"Iniţial am deblocat activitatea la nivelul programelor naţionale, iar în urma discuţiilor şi analizelor făcute am extins la toate medicamentele din ambulatoriu şi din import. Acum urmează realizarea unui nou CANAMED", a declarat Zaharescu.

La finalul conferinţei de presă, ministrul Sănătăţii a precizat că nu a fost vorba de niciun război între autorităţi, importatori şi distribuitori.

"Este vorba despre poziţia ministrului Sănătăţii în relaţie cu industria farmaceutică. În calitate de ministru sunt obligat să apăr accesul oamenilor la medicamente. Datoria ministrului şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este să încadreze consumul de medicamente în bugetul ţării. Am solicitat ARPIM să solicite Guvernul în această situaţie de criză pentru că altfel această povară ar fi trebuit suportată de către pacienţi", a mai spus ministrul.

El a susţinut că nu există cazuri în care oamenii să fi murit pentru că nu au găsit medicamente, aşa cum au încercat să sugereze anumite persoane.

"Acolo unde Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) nu a vrut să mai livreze medicamente am apelat la firme private. Sigur că acestea nu au avut puterea ADIM, dar au fost rezolvate situaţiile punctuale. Mai mult decât atât, ieri (vineri-n.r.) am transmis o circulară prin care se pot substitui, în această perioadă de criză medicamentele care nu se găsesc în farmacii cu altele care au acelaşi efect", a adăugat demnitarul.

El a mai spus că această ultimă decizie a fost luată după ce mai mulţi farmacişti şi medici de familie i-au cerut să permită înlocuirea medicamentelor care nu există în raft cu altele similare.

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat, vinerea trecută, că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.

Ministrul Sănătăţii declara, la sfârşitul lunii septembrie, că preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 1 noiembrie. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiilor distribuitorilor de medicamente, MS a îngheţat preţurile de decontare a medicamentelor de 18 luni la un curs valutar de 3,32 lei pentru un euro şi 2,44 lei pe un dolar, deşi cursul de import este cu 15-20 la sută mai mare.