- Home
- Social
- (03.03.2017, 11:00)
- , Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza căreia România nu îi găseşte rezolvare. Un vaccin esenţial în primele ore de viaţă, INEXISTENT în maternităţi
La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog declara că încă de la instalarea în funcţie a găsit o situaţie critică în ceea ce priveşte stocurile de vaccinuri pentru bebeluşi la nivelul întregii ţări.
Urmărește
3464 afișări
„Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis)”, a spus atunci Bodog, adăugând că a cerut atât Institutului de Sănătate Publică, cât şi direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să pună la punct un plan de remediere a situaţiei. Totuşi, realitatea din teritoriu, la mai mult de o lună de la declaraţia respectivă, se prezintă la fel de gravă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Din 10 judeţe din care au fost obţinute informaţii, în opt lipseşte vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuţi în primele 24 de ore de viaţă. Judeţul Argeş se confruntă cu o situaţie şi mai gravă, având epuizate stocurile a trei vaccinuri: antihepatic B, Hexavalent şi trivaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
„La preluarea mandatului, acum 2 săptămâni, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situaţie se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitaţiile organizate, cât şi a unor producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică şi direcţiei de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situaţiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, declara la sfârşitul lunii ianuarie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Tot atunci, Ministerul Sănătăţii publica situaţia stocurilor de vaccinuri din Schema obligatorie de vaccinare existentă la data de 31 decembrie 2016. Dacă în cazul a patru dintre cele cinci vaccinuri obligatorii stocurile fie erau suficiente, fie problemele fuseseră deja rezolvate sau urmau să fie rezolvate, în cazul vaccinului hepatitic B stocul de doar 22.300 de doze era insuficient şi nu exista disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România, Ministerul urmând să încerce procurarea acestuia din alte state membre ale Uniunii Europene. Deoarece lipsa numărului necesar de vaccin antihepatic nu este o noutate, în decembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a aprobat o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie urmând să administreze vaccinul hexavalent, copiilor cu vârsta de 6 săptămâni.
În schema obligatorie de vaccinare a copiilor sunt incluse: vaccinul antihepatic B, vaccinul BCG împotriva tuberculozei, vaccinul hexavalent, vaccinul ROR (rujeolic-oreion-rubeolic) şi cel diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat. Dintre acestea, cel antihepatic B se administrează în primele 24 de ore de viaţă, în timp ce cel antituberculoză se face în primele 2-7 zile de viaţă. Rezultă că ambele trebuie făcute înainte ca bebeluşul să iasă din maternitate.
Informaţiile oficiale obţinute din 10 judeţe din ţară (Alba, Argeş, Bistriţa, Cluj, Constanţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiş), referitoare la stocurile acestor două vaccinuri care se administrează în primele zile de viaţă ale bebeluşului în maternitate, arată că situaţia la nivel naţional este una critică. Dacă stocurile de vaccin BCG sunt suficiente în toate judeţele menţionate, vaccinul antihepatic B se mai găseşte doar în două dintre acestea, respectiv în Alba şi în Gorj.
„Noi facem anti-hepatiticul şi BCG-ul şi există şi unul, şi celălalt. Nu am avut probleme de ani. Cu ani în urmă au fost probleme. Deocamdată le avem şi le-am avut. Am vaccinat şi copiii născuţi în alte maternităţi din ţară, cei cu BCG-ul. Nu au fost vaccinaţi în spitalul în care s-au născut şi au venit la noi. Cât timp vom avea nu ştim, dar s-au descurcat foarte bine şi e bine pentru copii”, a confirmat Luminiţa Olănescu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.
De partea cealaltă, în stocul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba mai sunt, miercuri, 200 de doze de vaccin împotriva hepatitei B şi 5.240 de doze împotriva tuberculozei, iar nicio maternitate din judeţ nu are probleme privind vaccinurile care se administrează nou-născuţilor.
Situaţie critică în ţară: stocurile de vaccin antihepatic B sunt epuizate
Şi totuşi, este mult prea puţin. În judeţul Cluj vaccinul antihepatită B lipseşte din maternităţi din luna ianuarie, astfel că s-a găsit o soluţie provizorie pentru vaccinarea nou-născuţilor. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, până la rezolvarea situaţiei, nou-născuţii vor primi vaccin hexavalent la şase săptămâni sau la două luni, în funcţie de starea de sănătate a mamei.
„Deoarece există această lipsă a vaccinului antihepatită B pentru nou-născuţi în maternităţi din luna ianuarie la nivelul judeţului Cluj s-a pus la punct o schemă alternativă. Copilul este vaccinat cu vaccin hexavalent la şase săptămâni sau la două luni, în funcţie de starea de sănătate a mamei, de către medicul de familie. Aceasta este o schemă provizorie pe durata lipsei vaccinului antihepatită B pentru nou-născuţi în maternităţi. În momentul în care se va relua vaccinarea în maternităţi, se va relua vaccinarea normală, după naştere, cu vaccin antihepatită B. Aşteptăm să primim veşti de la Ministerul Sănătăţii, părinţii să mai aibă puţină răbdare”, a spus Moisescu.
Aceeaşi situaţie şi în judeţul Sibiu, unde vaccinul antihepatic lipseşte tot din luna ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Krisztina Gaal, a declarat că există stocuri suficiente de vaccin BCG care se administrează bebeluşilor în maternităţile din Sibiu. Gaal a precizat că la începutul lunii martie existau 8.200 de doze de BCG, în schimb, stocurile de vaccin hepatitic B pediatric s-au epuizat din luna ianuarie.
Nici în Dolj situaţia nu este mai bună. Vaccinul administrat bebeluşilor împotriva hepatitei lipseşte de două luni din maternităţile doljene, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Aproximativ 500 de bebeluşi ar avea nevoie, lunar, de acest vaccin.
„Vaccinul BCG se face, însă, de două luni, lipseşte vaccinul administrat împotriva hepatitei. Antihepaticul ar trebui făcut tot în maternitate. Dar copii nu sunt expuşi virsului în primele trei luni şi s-au făcut scheme de revaccinare. Nu este o problemă deosebită decât în cazul mamelor care au hepatită. Hepatita se transmite prin sânge şi se poate transmite la copil când se taie cordonul ombilical. Ştim că s-a făcut comandă de vaccinuri imediat după aprobarea bugetului şi trebuie să apară”, au precizat reprezentanţii DSP Dolj.
La Bistriţa, vaccinul Engerix, împotriva hepatitei B, nu mai este disponibil de o săptămână. „Am primit o adreasă de la Ministerul Sănătaţii în care se specifică faptul că acces vaccin se recuperează la medicii de familie şi toţi părinţii primesc informaţii legate de această situaţie" a spus dr. Mihaiela Mastan, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Cei de la spital spun că li s-a transmis de la Bucuresti ca situaţia se va rezolva în curând, fiind făcute procedurile de achiziţie pentru acest vaccin.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Dana Şpac, a declarat, că în toate maternităţile din judeţ lipseşte vaccinul împotriva hepatitei B.
„Acest vaccin lipseşte la nivel de ţară, nu doar în judeţul Timiş. În momentul în care primim vaccinul, automat dozele sunt repartizate şi date spre vaccinare”, a precizat Dana Şpac.
Medicul Gabriela Olariu, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” din Timişoara, spune că vaccinul împotriva hepatitei B lipseşte de la începutul anului. „Lipsind din ţară, s-a schimbat schema de vaccinare. Ca atare, se recuperează, adică copilul îl primeşte prin vaccinurile la două, patru şi unsprezece luni”, a afirmat medicul Gabriela Olariu.
Şi în judeţul Hunedoara, unde se nasc anual 3000-3200 de copii, există o situaţie de avarie la nivelul vaccinurilor împotriva Hepatitei B, cele care intră în categoria vaccinurilor obligatorii pentru nou-născuţi.
„E o situaţie de avarie, avem vaccinuri împotriva Hepatitei B în toate maternităţile din judeţul Hunedoara, dar într-un număr foarte scăzut. Nu avem cum să ştim câţi copii se nasc în fiecare zi şi la fiecare maternitate, dar încă avem câteva vaccinuri. Există şi o situaţie alternativă, în cel mai rău caz, dacă, până vin vaccinurile, rămâne vreo maternitate fără doze nou-născuţii vor fi vaccinaţi de medicii de familie cu vaccine hexavalent. S-a mai întâmplat şi în alţi ani”, a precizat Cecilia Birău, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Sănătate Publică Hunedoara.
Mai multe vaccinuri lipsă în Argeş şi Constanţa
Situaţia este şi mai gravă în judeţele Argeş şi Constanţa, unde din maternităţi lipsesc mai multe vaccinuri incluse în schema obligatorie de imunizare a copiilor. Astfel, potrivit medicului epidemiolog Adrian Stoica din cadrul DSP Argeş, la nivel de judeţ lipsesc trei tipuri de vaccin pentru copii.
„În Argeş, lipseşte Hexavalentul, vaccinul împotriva hepatitei B, pentru nou născuţi şi cel rubeolic, rubeolic, oreion. Ultimul lipseşte de anul acesta din luna februarie, iar celelalte două încă de anul trecut. Aşteptam să achiziţioneze Ministerul Sănătăţii aceste vaccinuri pentru a putea fi administrate copiilor. În urmă cu două zile am primit Tetravalent, un vaccin care ne lipsea şi care este destinat copiilor în vârstă de 6 ani. Se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei", a declarat medicul Adrian Stoica.
La Constanţa lipseşte din maternităţi vaccinul antihepatic B, iar acesta nu se prea găseşte nici în farmacii, părinţii nou-născuţilor trebuind să aştepte cu vaccinarea bebeluşilor până când acesta va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa spun însă că nu ar mai trebui să fie probleme în ceea ce priveşte Tetraxim-ul (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic inactivat - n.r.), pentru că acesta a fost achiziţionat la nivel naţional şi urmează să ajungă în curând în maternităţile din întreaga ţară.
„Antihepaticul B lipseşte, pentru că Tetraxim-ul a fost achiziţionat şi urmează să mergem să-l luăm. Vom pleca cât de curând la Bucureşti”, a precizat directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.
El spune că şi vaccinul hexavalent (combină cele trei vaccinuri care se fac la două luni, patru luni, şase luni şi un an, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei într-unul singur - n.r.) lipseşte pentru moment, dar, atât în cazul acestuia, cât şi al antihepaticului B, vaccinarea poate fi recuperată.
Până la momentul publicării acestui material, Ministerul Sănătăţii nu a oferit date actualizate referitoare la situaţia stocurilor de vaccinuri la nivel naţional în acest moment.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe