Criza climatică impune reducerea consumului de carne: doar doi burgeri pe săptămână

Consumul de carne ar trebui redus la echivalentul a doi burgeri pe săptămână în ţările dezvoltate, iar transportul public ar trebui extins de 6 ori mai repede decât în prezent, dacă vrem să evităm cele mai grave consecinţe ale crizei climatice, potrivit unui studiu.

Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Criza climatică impune reducerea consumului de carne: doar doi burgeri pe săptămână

Criza climatică impune reducerea consumului de carne: doar doi burgeri pe săptămână

De asemenea, rata defrişărilor trebuie să fie redusă rapid, iar eliminarea treptată a cărbunelui trebuie să se facă de 6 ori mai repede decât se reuşeşte în prezent.

Industriile grele, cum ar fi cele de ciment şi oţel, nu se mişcă suficient de repede în ceea ce priveşte reducerea emisiilor, iar creşterea rapidă a energiei regenerabile şi adoptarea vehiculelor electrice trebuie menţinută.

Raportul "State of Climate Action 2022" a analizat progresele înregistrate la nivel mondial în ceea ce priveşte 40 de indicatori care ar fi esenţiali pentru reducerea la jumătate a emisiilor globale de gaze cu efect de seră până în 2030, în conformitate cu obiectivul de limitare a creşterii temperaturii la 1,5C peste nivelurile preindustriale.

Cercetătorii au descoperit o imagine sumbră, cu puţin peste jumătate dintre indicatori pe o traiectorie greşită, iar cinci dintre ei se îndreaptă în direcţia greşită.

Indicatorii cei mai îngrijorători au fost: utilizarea gazului, care creşte rapid într-un moment în care ar trebui redusă în favoarea energiei regenerabile, fabricarea oţelului, unde tehnologia de reducere a emisiilor nu este adoptată suficient de repede; călătoriile efectuate cu autoturismele, rata de pierdere a pădurilor de mangrove şi emisiile din agricultură.

Ani Dasgupta, directorul executiv al World Resources Institute, una dintre organizaţiile responsabile pentru raport, a subliniat condiţiile meteorologice extreme înregistrate în acest an în întreaga lume.

"Lumea a văzut devastarea provocată de o încălzire de doar 1,1 C. Fiecare fracţiune de grad contează în lupta pentru protejarea oamenilor şi a planetei. Asistăm la progrese importante în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar încă nu suntem învingători în niciun sector", a spus el.

Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics, care a contribuit, de asemenea, la elaborarea raportului, a avertizat cu privire la utilizarea din ce în ce mai frecventă a gazului pentru producerea de energie electrică în întreaga lume.

"Ceea ce este deosebit de îngrijorător este creşterea producţiei de energie electrică pe bază de gaze fosile, în ciuda disponibilităţii unor alternative mai puţin costisitoare şi mai sănătoase", a spus el: "Criza în curs de desfăşurare, rezultată din şocuri precum pandemia şi invazia Rusiei în Ucraina, a arătat foarte clar cum dependenţa continuă de combustibilii fosili nu numai că este rea pentru climă, dar vine şi cu riscuri grave de securitate şi economice".

Raportul, realizat de Systems Change Lab, o coaliţie de organizaţii de analişti şi fundaţii caritabile, a identificat câteva puncte pozitive.

Producţia de energie solară a crescut cu aproape jumătate între 2019 şi 2021, în timp ce vehiculele electrice au reprezentat aproape unul din 10 autoturisme vândute în 2021, dublu faţă de anul precedent.

Analiza a concluzionat că este nevoie de investiţii mult mai mari pentru ca economia mondială să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon: ar fi nevoie de fonduri suplimentare de aproximativ 460 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu, iar guvernele trebuie, de asemenea, să înceteze tratamentul favorabil acordat combustibililor fosili.

Autorii au cerut instituţiilor financiare să înceteze să mai susţină producţia de combustibili fosili şi industriile cu emisii mari de carbon.

Concluziile raportului vor fi prezentate guvernelor în cadrul summitului Cop27 al ONU privind clima, care va începe luna viitoare în Egipt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici