Criza climatică provocată de om alimentează seceta din Cornul Africii - studiu

Regiunea este afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, după cinci ani consecutivi de precipitaţii sub medie.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Criza climatică provocată de om alimentează seceta din Cornul Africii - studiu

Criza climatică provocată de om alimentează seceta din Cornul Africii - studiu

Seceta devastatoare din Cornul Africii nu ar fi avut loc fără impactul uman al crizei climatice, după cum arată noile date ştiinţifice.
 
Seceta a afectat în mod direct aproximativ 50 de milioane de oameni din Cornul Africii şi alte 100 de milioane de oameni din zona extinsă. Aproximativ 20 de milioane de oameni sunt expuşi riscului de insecuritate alimentară acută şi, eventual, de foamete.
 
Din octombrie 2020, regiunea a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, cu condiţii de secetă prelungită, punctată de ploi scurte şi intense care au dus adesea la inundaţii bruşte. Au existat cinci sezoane consecutive de precipitaţii sub nivelurile normale, scrie The Guardian
 
Cel puţin 4,35 milioane de persoane au nevoie de asistenţă umanitară, iar cel puţin 180.000 de refugiaţi au fugit din Somalia şi Sudanul de Sud spre Kenya şi Etiopia, care au fost, de asemenea, afectate de secetă.
 
Potrivit unui studiu al grupului de oameni de ştiinţă World Weather Attribution publicat joi, seceta actuală nu ar fi avut loc fără acţiunile umane care au schimbat clima.
 
Asta pentru că lipsa precipitaţiilor, dar şi temperaturile mai ridicate determinate de încălzirea globală au făcut ca solul şi păşunile din regiune să fie mult mai uscate decât ar fi fost în mod normal, prin creşterea evaporării umidităţii din pământ şi din plante.
 
Studiul a constatat că precipitaţiile din ultima vreme nu ar fi dus la secetă într-o lume cu o temperatură mai scăzută cu 1,2 grade şi că, conform unei estimări prudente, schimbările climatice au făcut ca secetele precum cea actuală să fie de aproximativ 100 de ori mai probabile.
 
Friederike Otto, lector senior în ştiinţa climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu de la Imperial College din Londra, a declarat: "Acest studiu arată foarte clar că seceta este mult mai mult decât o simplă lipsă de ploaie şi că impactul schimbărilor climatice depinde în mare măsură de cât de vulnerabili suntem. Una dintre principalele concluzii ale raportului de sinteză al grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice, publicat recent, este că suntem mult mai vulnerabili decât am crezut."
 
Precipitaţiile scăzute şi temperaturile ridicate din Cornul Africii ar fi fost, de asemenea, mai puţin severe fără impactul crizei climatice, au declarat oamenii de ştiinţă. Dar studiul lor a constatat, de asemenea, că schimbările climatice au dus la creşterea precipitaţiilor în anumite perioade ale anului.
 
În regiunea vizată de studiu - sudul Etiopiei, sudul Somaliei şi estul Kenyei - precipitaţiile sunt concentrate în mod normal în două anotimpuri: ploi lungi, din martie până în mai, când se produc cele mai multe precipitaţii anuale, şi o altă perioadă de ploi scurte, din octombrie până în decembrie, cu precipitaţii mai puţin intense şi mai variabile.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici