Prima pagină » Social » Decizie istorică în Japonia. Directorii operatorului centralei nucleare de la Fukushima, obligaţi să plătească 94,8 miliarde de dolari

Decizie istorică în Japonia. Directorii operatorului centralei nucleare de la Fukushima, obligaţi să plătească 94,8 miliarde de dolari

Decizie istorică în Japonia. Directorii operatorului centralei nucleare de la Fukushima, obligaţi să plătească 94,8 miliarde de dolari
Iulian Moşneagu
13 iul. 2022, 11:18, Social

Hiroyuki Kawai, un avocat care îi reprezintă pe acţionari, a declarat că managerii de rang înalt de la TEPCO trebuie să fie obligaţi să plătească.

Trebuie să se lanseze avertismente că, dacă luaţi decizii greşite sau faceţi lucruri greşite, trebuie să compensaţi cu banii voştri„, a declarat el într-o conferinţă de presă în 2012, citează France 24.

S-ar putea să trebuiască să vă vindeţi casa. S-ar putea să trebuiască să vă petreceţi anii de pensie în mizerie. În Japonia, nimic nu poate fi rezolvat şi nu se poate face niciun progres fără a atribui responsabilitate personală„.

Acţionarii au susţinut că dezastrul ar fi putut fi prevenit dacă şefii TEPCO ar fi ascultat cercetările şi ar fi luat măsuri preventive, cum ar fi plasarea unei surse de energie de urgenţă pe un teren mai înalt.

Dar oficialii au susţinut că studiile care le-au fost prezentate nu erau credibile şi că riscurile nu ar fi putut fi prevăzute.

Trei dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare Fukushima Daiichi erau în funcţiune atunci când un cutremur submarin masiv a declanşat un tsunami devastator la 11 martie 2011.

Acestea au început să se topească după ce sistemele lor de răcire au cedat atunci când valurile au inundat generatoarele de rezervă.

Accidentul a fost cel mai grav dezastru nuclear de la Cernobîl şi a determinat declararea unei zone de evacuare în jurul centralei.

Zeci de mii de locuitori din jurul centralei de la Fukushima au primit ordin să îşi evacueze locuinţele sau au ales să facă acest lucru.

Aproximativ 12 % din regiunea Fukushima a fost declarată cândva nesigură, dar zonele de interdicţie acoperă acum aproximativ două procente, deşi populaţia din multe oraşe rămâne mult mai mică decât înainte.