Criză de muncitori în Ungaria. Serele de fructe şi de legume s-ar putea închide
- Agricultorii unguri se chinuie să găsească suficienţi muncitori, pentru a-şi recolta fructele şi legumele.
- Recolte de peste 190 milioane de euro fiind distruse în ultimul an, scrie cgtn.com.
Criză de muncitori în Ungaria. Serele de fructe şi de legume s-ar putea închide
Majoritatea muncitorilor sunt activi în cadrul industriei de multă vreme, aceştia având vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, în condiţiile în care generaţia mai tânără nu este dispusă să depună muncă fizică intensă în ferme.
Ferenc Apati, preşedinte al Asociaţiei FruitVeB, arată că penuria se resimte de peste un deceniu, încă de când sute de mii de unguri au părăsit ţara pentru a munci în Europa Occidentală în timpul crizei din 2008.
„Al doilea motiv are legătură cu îmbătrânirea populaţiei: tinerii sunt din ce în ce mai puţin atraşi de acest gen de muncă“.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Daunele suferite de industrie sunt din ce în ce mai mari. Culturi ca zmeura şi murele sunt în scădere. În unele părţi ale Ungariei, aceste ferme riscă să dispară cu totul din cauza lipsei de forţă de muncă.
Muncitorii cred că cea mai bună modalitate de a atrage oameni este majorarea salariilor. Fermierii, însă, privesc către un viitor mai tehnologizat. Deşi Apati crede că industriei îi va fi necesar cel puţin un deceniu pentru a se reclădi de pe urma pierderilor de forţă de muncă şi a se reorienta către o nouă modalitate de a face business. Potrivit analiştilor de la ING, forţa de muncă în scădere rapidă va spori presiunile inflaţioniste deja ridicate.
Din ce în ce mai multe companii, din servicii, industrie sau construcţii, se plâng de o lipsă de muncitori calificaţi şi întâmpină dificultăţi în a-şi acoperi poziţiile libere. Problema este resimţită cel mai acut în sectoarele ospitalităţii şi turismului. O mulţime de angajaţi din aceste sectoare au decis să-şi caute de lucru în alte sectoare din cauza nesiguranţei legate de pandemie şi a salariilor mici.
În acest context, ritmul îmbunătăţirii ratei ocupării forţei de muncă va fi unul lent, în opinia analiştilor ING. Aceştia se aşteaptă ca penuria forţei de muncă din Ungaria să se intensifice în lunile următoare dacă restricţiile legate de pandemie nu revin şi economia poate funcţiona uşor.
Acest lucru este susţinut de o scădere semnificativă a rezervelor de forţă de muncă potenţială.
În acelaşi timp, presiunile salariale din economie ar putea continua să crească, energizând economia şi sporind inflaţia, arată aceştia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO