CRIZĂ de profesori la unica facultate din ţară care pregăteşte specialişti în exploatarea petrolului/ Decanul facultăţii trebuia să se pensioneze de doi ani, dar nu are cine să-l înlocuiască

Universitatea de Petrol Gaze din Ploieşti, cu singura facultate din România care pregăteşte specialişti în domeniul exploatării zăcămintelor de petrol, se confruntă cu o gravă criză de profesori. Până şi decanul facultăţii trebuia să se pensioneze de 2 ani, dar nu are cine să-l înlocuiască.

Urmărește
1759 afișări
Imaginea articolului CRIZĂ de profesori la unica facultate din ţară care pregăteşte specialişti în exploatarea petrolului/ Decanul facultăţii trebuia să se pensioneze de doi ani, dar nu are cine să-l înlocuiască

CRIZĂ de profesori la unica facultate din ţară care pregăteşte specialişti în exploatarea petrolului/ Decanul facultăţii trebuia să se pensioneze de doi ani, dar nu are cine să-l înlocuiască

Universitatea de Petrol Gaze din Ploieşti se confruntă cu o lipsă acută de profesori. Peste 170 de posturi sunt vacante, iar motivul pentru care acestea rămân neocupate este salarizarea, spun cei de la UPG. Cea mai mare criză de cadre didactice, la ora actuală, este la Facultatea de Foraj.

Rectorul Universităţii Petrol Gaze (UPG) din Ploieşti, Mihai Coloja, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la ora actuală 173 de posturi de profesori sunt vacante, alte 264 fiind ocupate. Cea mai mare criză de cadre didactice este la Facultatea de Foraj. Rectorul este de părere că salariile mici din învăţământ îi determină pe mulţi absolvenţi să se îndrepte spre meserii mai bănoase.

“La o parte din facultăţile tehnice ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice în condiţiile în care absolvenţii nu mai vor să vină spre învăţământ din cauza salariilor foarte mici. Cea mai mare criză de cadre didactice, la ora actuală, o avem la Facultatea de Foraj unde suntem numai cadre didactice în vârstă. Cei tineri care urmăresc salarii cât de cât decente preferă să se ducă să se angajeze la diferite firme, companii care au nevoie de ei, decât să vină aici pe un salariu de 2000 de lei, net, pe lună”, a declarat Coloja.

Coloja a precizat că a organizat concursuri, dar nimeni nu este interesat.

“De vreo 7,8 profesori am avea nevoie (la Facultatea de Foraj - n.r.). Au fost organizate concursuri, tot ce s-a prezentat am luat. Am scos la catedra de geologie şi la departamentul de forajul şi extracţia ţiţeiului”, a spus rectorul UPG.

Decanul Facultăţii Ingineria Petrolului şi Gazelor, Iulian Nistor, are 67 de ani. Este profesor din 1980, iar de doi ani ar fi trebuit să iasă la pensie. Nu poate pentru că nu are cine să-l înlocuiască la catedră.

“La ora actuală nu sunt tineri care să ne înlocuiască. Motivul? Cei mai buni absolvenţi ai facultăţii au primit oferte de la marile companii de petrol din lumea aceasta, care le oferă salarii de peste 4.000,5.000 de euro pe lună. Nu se poate compara cu un salariu de 2.000, 3.000 de lei, net pe lună. Şi din cauza aceasta, chiar şi pentru cei mai modeşti e neatractivă poziţia aici. Noi aici ne-am trezit, am muncit o viaţă întreagă în domeniul ăsta. Şi e greu să schimbi, mai ales dacă ai dragostea faţă de meseria aceasta, de profesor”, a declarat Nistor.

Nistor a spus că toţi profesorii de la Facultatea Ingineria Petrolului şi Gazelor au ore în plus.

Ingineria Petrolului şi Gazelor este singura facultate din România care pregăteşte specialişti în domeniul exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze şi printre puţinele din Europa şi chiar din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici