Experţii au declarat că performanţele slabe ale economiei germane, care abia a crescut în ultimii ani, combinate cu cheltuielile guvernamentale mai stricte au contribuit la scăderea ratei natalităţii din ţară, conform Financial Times.
Cei 693.000 de copii născuţi în Germania anul trecut au marcat cel mai scăzut nivel din 2013 încoace şi au reprezentat o scădere de 6,2% faţă de anul precedent, potrivit cifrelor publicate joi de Destatis, biroul federal de statistică.
Scăderea ratei natalităţii, îmbătrânirea societăţii şi reducerea forţei de muncă reprezintă unele dintre cele mai mari probleme pentru decidenţii politici din Europa, deoarece sporesc presiunea asupra finanţelor publice şi slăbesc prognozele de creştere economică.
Dificultatea abordării problemei îmbătrânirii populaţiei Germaniei a fost subliniată de o scădere de 7,6% a numărului de căsătorii în această ţară, care a scăzut la cel mai scăzut nivel de când au început să fie înregistrate datele, în 1950 – cu excepţia anului 2021, când blocajele pandemice au determinat amânarea multor nunţi.
Economiştii au avertizat că, dacă rata natalităţii din Germania va continua să scadă, aceasta va exercita o presiune asupra forţei de muncă şi asupra creşterii economice, în special odată ce marea generaţie „baby-boomer” născută în anii ’50 şi ’60 va intra la pensie.