Criza vaccinului antigripal | Medicii de familie din Capitală avertizează: Lucrurile se agravează

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune că situaţia vaccinului antigripal a devenit „de nesuportat” şi apreciază că lucrurile „se agravează”. Probleme par să fie chiar în Capitală, unde medicii au primit în primele tranşe mult sub numărul de doze solicitat.

Urmărește
1117 afișări
Imaginea articolului Criza vaccinului antigripal | Medicii de familie din Capitală avertizează: Lucrurile se agravează

Criza vaccinului antigripal | Medicii de familie din Capitală avertizează: Lucrurile se agravează

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a scris pe Facebook faptul că problema vaccinului antigripal e departe de a fi una rezolvată şi că, din contră, pare că se „agravează” în Capitală, unde medicii au primit în primele două tranşe de distribuţie a vaccinului, mult mai puţine doze decât au solicitat.

„Problema mare care pare a nu se mai rezolva la Bucureşti, din contră, lucrurile se agravează în ceea ce priveşte vaccinul gripal. Situaţia a devenit de nesuportat. Medicii de familie, vreo mie în Bucureşti, solicită de ordinul sutelor (doze - n.r) fiecare, aşa cum am mai spus şi am mai arătat”, informează Sandra Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov precizează că, în ciuda numărului de doze cerut de către medicii bucureşteni, în primele două tranşe distribuite aceştia au primit un număr mult mai mic comparativ cu cel solicitat.

„Cert e că avem colegi în ţară care vaccinează deja sunt de pacienţi din listele lor, aflaţi în grupele de risc, în timp ce doctorii bucureşteni au primit în prima tranşă 10-15 şi în a doua tranşă 10 - 30. Unde sunt celelalte!? O matematică simplă zice 90 de fiecare. Lăsând la o parte că unii au cerut 600, 700, 1.200 de doze”, precizează Alexiu.

Ea atrage atenţia în mesajul său şi asupra faptului că medicii de familie nu primesc, „cu prioritate ca medicii din spitale, înainte, dozele de vaccin pentru ei şi asistente, ci la coadă la sfârşit. Câţi medici de familie credeţi că mai apucă să îşi facă dacă au de vaccinat sute de pacienti şi primesc 30 de doze? Asta în condiţiile în care vaccinul achiziţionat gratuit de minister a fost furnizat integral de firma producătoare”.

Sandra Alexiu este intrigată în postarea sa şi de faptul că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPB) a solicitat un număr mic de doze, comparativ cu judeţe precum Constanţa, unde în urma propriei solicitări s-au primit 160.000 de doze, întrebându-se retoric care e motivul pentru care Capitala cere mai puţine doze.

„DSPB primeşte, în urma propriei solicitări, în jur de 90.000 de doze, în timp ce alte judeţe primesc (în urma propriei solicitări!) număr mai mare de doze- Constanţa spre exemplu, 160.000. De ce cere Bucureştiul mult mai puţine? Se teme cineva ca rămâne cu ele, e prea mult ca să le preiei şi sa le distribui medicilor (mă rog, vorba vine distribuire, e vorba de programat medicii care vin cu gentuţele) sau poate nu au destule frigidere?”, scrie Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov acuză astfel „funcţionarea defectuasă” a DSPB, care, potrivit acesteia, „nu e în stare, prin şase birouri de sector, sa facă vreodată ordine în problema vaccinurilor”.

„Acuzăm pe fiecare ministru care s-a perindat pe la biroul său din minister şi pe cine se ocupă de DSP-uri (mister total) că nu a reuşit, în ciuda sesizărilor pe care le-am făcut, să rezolve problema acestei instituţii stat-în-stat pe care nimeni nu pare sa reuşească sa o coordoneze, ordoneze, civilizeze”, spune Sandra Alexiu.

Ea a conchis spunând că medicii de familie s-au saturat de această „plagă”.

„Nu primesc vaccinuri, li se solicită hârţoage inutile şi redundante pe care oricum nu se uita nimeni, sunt verificaţi ca nişte infractori la raportări (deşi raportările se fac din RENV, electronic) şi nici nu sunt plătiţi la timp, uneori cu lunile, alteori deloc. Avem colegi care încă nu au fost plătiţi pentru vaccinurile efectuate în 2017”, informează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Ministerul Sănătăţii anunţa prin intermediul unei informări în luna octombrie, că în 2019 au fost achiziţionate de către minister 1.500.000 de doze, comparativ cu anul 2016 când s-au luat 600.000 sau 2018, când au fost achiziţionate 1.300.000 de doze.

Ministerul Sănătăţii preciza la acel moment că vaccinurile antigripale vor ajunge în ţară în patru tranşe, menţionând totodată şi faptul că a fost asigurată inclusiv posibilitatea suplimentarii numărului de doze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici