Croitoru cere procurorului general să verifice legalitatea ordinelor ministrului Educaţiei

Vicepreşedintele Comisie pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, Cătălin Croitoru, cere procurorului general să verifice dacă ordinele ministrului Ecaterina Andronescu privind înlocuirile directorilor şcolari sunt legale.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Croitoru cere procurorului general să verifice legalitatea ordinelor ministrului Educaţiei

Vicepreşedintele Comisie pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, Cătălin Croitoru (Montaj foto)

"Solicit procurorului general al României să analizeze cu atenţie aceste fapte şi să decidă, în eventualitatea în care ele îmbracă un caracter penal, demararea procedurilor legale pentru aducerea doamnei Andronescu în faţa instanţei de judecată", se arată într-un comunicat de duminică al deputatului Cătălin Croitoru.

Totodată, el îi solicită premierului Emil Boc să decidă dacă "o persoană care a comis astfel de fapte mai poate face parte din guvernul condus de domnia sa".

Cătălin Croitoru arată că, la sfârşitul anului 2008, mandatele majorităţii directorilor şi directorilor adjuncţi, valabile pe patru ani ca urmare a concursurilor câştigate de aceştia, au expirat.

Acesta spune că era obligatoriu ca începând cu ianuarie 2009 să se organizeze noi concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere în şcoli, aşa cum prevede Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic şi Legea învăţământului.

"Aici intervine însă planul diabolic al nou numitului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Prin ordinul 3278 din 23 februarie, ministrul decide suspendarea «până la o dată ce va fi comunicată ulterior» a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar şi inspector şcolar de specialitate din inspectoratele şcolare şi a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat", arată deputatul în comunicat.

El susţine că acesta a fost primul moment în care Ecaterina Andronescu "face dovada că se consideră deasupra legii şi emite un ordin de ministru cu pretenţia de a anula o prevedere expresă dintr-o lege organică", ceea ce a condus la situaţia în care aproximativ 16.000 de astfel de posturi au rămas vacante şi sunt ocupate cu caracter de interimat.

"Pentru a asigura un control cvasi total asupra structurilor administraţiei şcolare din întreaga reţea, minstrul Andronescu ordonă, la începutul lui septembrie, înlăturarea abuzivă din funcţii a inspectorilor şcolari şi inspectorilor şcolari de specialitate, neaserviţi politic PSD-ului, cu toate că aceştia ocupau posturile prin concursuri câştigate cu mai puţin de un an în urmă şi fuseseră evaluaţi de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare cu un punctaj de 98-99 din 100 posibile", mai susţine Croitoru.

El mai afirmă că finalul acestui scenariu este asigurat prin ordinul 5139 din 16 septembrie, "care vine să expliciteze pe deplin scopul etapelor anterioare: întreaga structură de conducere şcolară este pusă în slujba PSD printr-un grav şir de ilegalităţi".

În 18 septembrie, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, la Galaţi că ordinul privind modalitatea de numire a directorilor de şcoli încearcă să stopeze politizarea deciziilor şi că nu a apucat încă să dea explicaţii în legătură cu reglementarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici