Cronologia incendiilor din spitalele româneşti. Vineri, flăcările de la Matei Balş au marcat cel de-al treilea incident din 2021

  • Vineri, 102 persoane au fost evacuate dintr-un pavilion al Spitalului Matei Balş din Capitală.
  • Cel puţin 5 persoane au decedat în urma incendiului de la Matei Balş.
  • Din păcate, nu a fost un caz izolat: 16 astfel de incidente au avut loc în ultimii 10 ani.
Urmărește
1947 afișări
Imaginea articolului Cronologia incendiilor din spitalele româneşti. Vineri, flăcările de la Matei Balş au marcat cel de-al treilea incident din 2021
Instalaţie electrică improvizată, panou electric ars, ventilaror supraîncălzit şi mucuri de ţigară rămase aprinse. De asta iau foc spitalele noastre, potrivit anchetelor. Urmărind o cronologie a spitalelor cuprinse de flăcări, numărăm 16 incidente în ultimii 10 ani.
 
 
  • 16 martie 2010
Un incendiu a izbucnit la camera de gardă a secţiei de pediatrie, de la etajul cinci al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Şapte copii şi 15 cadre medicale riscau să se intoxice cu bioxid de carbon. Din fericire, au fost evacuaţi la timp.
  • 9 mai 2010
Un depozit de produse farmaceutice veterinare din Slatina a luat foc. Aici nu s-au înregistrat, din fericire, victime.
  • 16 august 2010
Pe data de 16 august, a avut loc, poate cel mai grav incident de acest fel. Un incendiu la secţia de Reanimare a Maternităţii Giuleşti din Capitală. Stăteam atunci cu toţii cu ochii aţintiţi pe ecranele televizoarelor şi aflam că a încă un copil a decedat. Şase bebeluşi şi-au pierdut atunci viaţa şi alţi 5 au rămas cu urme adânci – arsuri pe 40-50% din suprafaţa corpului. Motivul incendiului e absolut stupid -  o instalaţie electrică imporvizată, a cedat. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane.
  • 18 noiembrie 2013
În 2013, pe data de 18 noiembrie, aflam că un panou electric de la Spitalul Floreasca a luat foc.
  • 15 februarie 2014
Un an mai târziu, pe data de 15 februarie 2014 izbucneşte un nou incendiu, de data asta la etajul 6 al spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, acolo unde este secţia de chirugie. În baia de la unul dintre saloane se pare că a început totul, si de vină ar fi fost un ventilator care s-a supraîncălzit. O situaţie asemanătoare a avut loc la sfârşitul lunii martie, tot acolo, un etaj mai sus. De vină a fost tot un ventilator dintr-o baie.
  • 3 aprilie 2015
În 2015 numărăm iar 3 incendii. Primul a fost pe 3 aprilie la Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare. Focul s-a propagat de la Secţia de Psihiatrie Cronici, aflată la subsol, acolo unde un pacient a dat foc unei saltele.
  • 7 iunie 2015
Două luni mai târziu, pe 7 iunie, o ţigară aruncată de la etajele superioare a provocat un incendiu la etajul 1, al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Baia Mare. Nu au fost răniţi.
  • 19 noiembrie 2015
Pe 19 noiembrie tot în 2015, avem iată un nou incendiu, de proporţii de data asta, la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara. Flăcările au cuprins etajul 1 al clădirii spitalului şi 50 de oameni au fost evacuaţi. 23 de persoane au prezentat intoxicaţii uşoare cu fum.
  • 30 octombrie 2015
Un alt moment în care România întreagă urmărea cu sufletul la gură televizoarele. Încercam să întelegm, să conştientizăm. În noaptea de 30 octombrie 2015 a izbucnit un incendiu în fosta fabrică Pionierul, la Colectiv, în timp ce trupa Goodbye to Gravity era încă pe scenă. Cred că ne amintim cu toţii ... 64 de oameni am numărat pe parcursul a multor zile.
  • 10 martie 2018
Revin acum la spitale şi trec direct la 2018. Pe 10 martie 2018 aflam că o infirmieră a suferit arsuri pe membre si a fost intoxicată cu fum, într-un incendiu care s-a produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
  • 11 aprilie 2018
Pe 11 aprilie vine anunţul că etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi e la propriu în flăcări. 18 pacienţi au fost evacuaţi. În clădire se aflau 120 de persoane. Pacienţii au fost transferaţi la alte unităţi medicale. Unul dintre ei a decedat. Incendiul ar fi izbucnit tot din cauza supraîncălzirii instalaţiei electrice, o instalaţie veche.
  • 4 noiembrie 2020
2020 e un an însemnat de 2 incendii. Dar aici avem unul dintre cele mai grave incendii produse intr-un spital. E vorba de ziua de  4 noiembrie, când zece pacienţi COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum. Şi atunci a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. 7 persoane au fost rănite, printre care şi medicul de gardă Cătălin Denciu, care a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.
  • 25 decembrie 2020
Iar pe 25 decembrie, chiar de Crăciun, un incendiu la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi, a răpus un pacient internat acolo.
 
Am ajuns iată şi la 2021. Trei incendii numărăm deja. Şi suntem abia în ianuarie.
  • 2 ianuarie 2021
Primul a avut loc pe 2 ianuarie, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, din Neamţ. 2 pacienţi şi două cadre medicale au fost intoxicate uşor.
  • 5 ianuarie 2021
Trei zile mai tarziu, pe 5 ianuarie aflam că încă o saltea dintr-un salon a luat foc. E vorba despre un pavilion suport COVID al Spitalulului de Psihiatrie din Gâtaia.
  • 29 ianuarie 2021

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici