- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.09.2014, 10:48)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: La un an de la moartea copilului sfâşiat de câini, maidanezii rămân o problemă
Moartea lui Ionuţ Anghel - copilul de 4 ani sfâşiat de maidanezi - a readus în actualitate, în toamna lui 2013, o problemă eternă a României urbane din ultimii 25 de ani: câinii vagabonzi. Ce a urmat tragediei? Mitinguri, o lege cu norme suspendate, puţini vinovaţi şi tot puţine soluţii concrete.
Urmărește
1125 afișări
CRONOLOGIE: La un an de la moartea copilului sfâşiat de câini, maidanezii rămân o problemă (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)
MEDIAFAX vă prezintă tabloul celor mai importante evenimente care, după moartea lui Ionuţ Anghel, au împărţit românii în două tabere: pro şi contra câinilor fără stăpân.
2013
2 septembrie
-
Copilul Ionuţ Anghel, în vârstă de 4 ani, este ucis de câini vagabonzi în Parcul Tei din Sectorul 2. Copilul se juca în parc împreună cu fratele lui mai mare. Cei doi ar fi fost scăpaţi din ochi de bunica lor, s-au îndepărtat şi s-au rătăcit pe un teren viran, unde au fost atacaţi de o haită de câini. Ionuţ a fost sfâşiat de animale, cadavrul său fiind găsit într-un tufiş, în jurul orei 13.00, după ce la 12.22 bunica a sunat la 112 şi a anunţat că nu-l mai găseşte pe unul dintre nepoţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
-
La scurt timp după producerea tragediei, Primăria Sectorului 2 anunţă că incidentul s-a produs pe un teren privat de la adresa strada Tuzla nr. 50, care aparţine SC Laguna Tei SRL.
-
Şase câini, între care unul cu botul plin de sânge, sunt ridicaţi de pe proprietatea firmei respective şi luaţi în custodia Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).
-
Bunica celor doi copii este audiată de anchetatori.
3 septembrie
-
Medicii legişti fac necropsia lui Ionuţ Anghel şi stabilesc faptul că acesta a murit din cauza hemoragiei externe, pe trupul său fiind găsite sute de răni. Legiştii au remarcat şi faptul că animalele care l-au sfâşiat pe copil s-au comportat ca şi cum acesta ar fi fost "o pradă".
-
Anchetatorii iau probe ADN de la câinii ridicaţi de ASPA, iar criminaliştii fac mulaje după dantura celor şase câini.
-
ASPA anunţă că animalul care avea urme de sânge pe bot fusese adoptat încă din 2008 de fundaţia Caleidoscop.
4 septembrie
-
Administratorul terenului de lângă Parcul Tei este amendat de poliţişti cu 2.000 de lei pentru că nu avea plan de pază, iar paznicul care supraveghea proprietatea este sancţionat cu 300 de lei.
-
Directorul Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al DGASPC Isabela Hurjui sunt sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, iar primarul de sector Neculai Onţanu propune Comisiei de Disciplină desfacerea contractelor de muncă.
5 septembrie - Pe site-urile de socializare apar anunţuri de mobilizare pentru un miting anti-maidanezi.
6 septembrie - Aproximativ 200 de persoane participă la un miting aniti-maidanezi în Bucureşti.
7 septembrie - Câteva zeci de persoane protestează, tot în Capitală, faţă de eutanasierea câinilor fără stăpân.
8 septembrie - Un nou miting anti-maidanezi. Peste 300 de oameni cer, în Parcul Izvor din Bucureşti, ridicarea câinilor vagabonzi de pe străzi
9 septembrie
-
Administratorul firmei pe terenul căreia a fost omorât Ionuţ Anghel este audiat de procurori.
-
Aproximativ 200 de oameni participă, în Parcul Izvor, la un nou miting pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.
10 septembrie
-
Camera Deputaţilor adoptă Legea nr. 258/2013 care stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.
-
Primăria Capitalei suplimentează numărul hingherilor de pe străzi, de la trei echipe la unsprezece.
27 septembrie - Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţă că reprezentanţii legali ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti, precum şi Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului pe care a fost omorât Ionuţ Anghel, au fost citaţi pentru a li de aduce la cunoştinţă învinuirile şi pentru a fi audiaţi în calitate de învinuiţi, în cauza având ca obiect decesul copilului.
30 septembrie
-
Reprezentanţii legali ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti, precum şi Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului pe care a fost omorât copilul sunt puşi sub învinuire.
-
Sunt audiaţi, la sediul Parchetului general, şi părinţii lui Ionuţ Anghel.
19 noiembrie - Fratele lui Ionuţ Anghel este audiat de procurori, în prezenţa unui psiholog.
11 decembrie - Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân sunt aprobate de Guvern.
2014
8 martie - Câteva sute de persoane participă, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, la mitinguri contra eutanasierii câinilor fără stăpân.
21 martie - Administraţia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidenţial şi administratorul acesteia, Constantin Ciorăscu, sunt trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.
23 martie - ASPA anunţă că 19 ONG-uri, printre care asociaţiile "Cuţu, Cuţu", Caleidoscop şi Prietenii Animalelor, precum şi 39 de persoane sunt pe lista celor care nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile municipalităţii, întrucât au dat declaraţii false sau au abandonat animale.
4 aprilie - Câteva zeci de persoane protestează la Bucureşti faţă de eutanasierea câinilor vagabonzi.
20 iunie - Curtea de Apel Bucureşti suspendă, la cererea Vier Pfoten, executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013. Instanţa şi-a motivat ulterior decizia prin faptul că normele contrazic actul normativ în ceea ce priveşte persoanele juridice cu care autorităţile locale pot încheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor.
5 iulie - Aproape 100 de persoane protestează în Parcul Izvor din Bucureşti, cerând oprirea eutanasierii câinilor maidanezi.
7 iulie - Un echipaj de hingheri şi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor intră într-un conflict pe Şoseaua Olteniţei din Bucureşti. Ulterior, coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, este implicat, şi el, într-un scandal cu mai mulţi membri ai unor organizaţii neguvernamentale.
14 iulie - Guvernul atacă la instanţa supremă decizia de suspendare a executării normelor de aplicare a actului normativ privind gestionarea câinilor vagabonzi.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe