CRONOLOGIE: Urşii au mai atacat în Dâmboviţa, dar în zona turistică Padina

Atacuri ale urşilor au mai avut loc în Dâmboviţa, dar vizau cu precădere corturile turiştilor din zona Padina, animalele venind după mâncare. În zona Moroieni-Pietroşiţa-Buciumeni, în această perioadă a anului urşii obişnuiesc să coboare la livezi, până acum nemaiexistând atacuri asupra localnicilor.

Urmărește
1907 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Urşii au mai atacat în Dâmboviţa, dar în zona turistică Padina

CRONOLOGIE: Urşii au mai atacat în Dâmboviţa, dar în zona turistică Padina (Imagine: Shutterstock)

Autorităţile spun că în acestă perioadă a anului urşii coboară la livezile din zona Moroieni-Pietroşiţa-Buciumeni, pentru a mânca fructe, însă până acum nu au existat victime, atacurile din ultimele zile, în urma cărora doi oameni au murit şi doi au fost răniţi, fiind fără precedent.

Salvamontiştii spun că ultimele atacuri ale urşilor au avut loc în urmă cu trei ani, însă în zona Padina, unde urşii veneau la corturi în căutare de hrană.

"În urmă cu patru ani a fost o invazie a urşilor, numai într-o singură vară am avut opt atacuri ale urşilor care veneau la corturile turiştilor, atraşi de mâncare. Din 2009, nu au mai existat incidente, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este fără precedent în acea zonă şi este inexplicabil", afirmă şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Deaconescu.

Atacuri ale urşilor la corturile turiştilor din zona Padina au început să fie înregistrate din 2005.

- august 2005, o femeie din Turda aflată în vacanţă a fost atacată de un urs care a intrat în cortul unde dormeau patru persoane. Reprezentanţii Salvamont Dâmboviţa spuneau atunci că este prima dată când în acea zonă ursul atacă oamenii. Câteva zile mai târziu, mai multe corturi amplasate pe platoul Padina au fost distruse de urşii aflaţi în căutarea hranei, fără a exista victime, turişii de acolo fiind cazaţi la cabană.

- 13 august 2006, trei turişti veniţi cu cortul în Lunca Padinei au fost atacaţi de un urs, însă nicio persoană nu a fost rănită.

- 28 august 2006, o tânără din Bucureşti venită cu cortul la munte în Dâmboviţa a fost atactă de un urs în zona Padina, ea suferind răni uşoare.

- 7 septembrie 2006, o fată de 12 ani din Germania a fost atacată de urs tot în zona Lunca Padina, unde se afla împreună cu părinţii şi alţi turişti. Fata era singură într-un cort când ursul a intrat şi l-a dărâmat, ea fiind salvată de o patrulă de jandarmi montani, care a intervenit imediat şi a îndepărtat animalul, fetiţa scăpând nevătămată.

- 19 septembrie 2007, un bărbat care asigura paza unei firme din Fieni (Dâmboviţa) a tras mai multe focuri de armă pentru a se apăra de un urs venit în zonă în căutare de hrană.

- 14 august 2008, un turist german în vârstă de 26 de ani a fost atacat de un urs în timp ce dormea într-un cort amplasat în zona Lunca Padina. Animalul aflat în căutare de mâncare a sfâşiat pânza cortului şi s-a năpustit asupra bărbatului, provocându-i răni grave. Turistul se afla acolo împreună cu alţi doi cetăţeni germani, ei reproşându-le salvamontiştilor că plăcuţele de avertizare cu privire la locurile frecventate de urşi nu conţin mesaje şi în limba germană.

Ulterior, reprezentanţii Salvamont Dâmboviţa au anunţat că zona unde cei trei îşi instalaseră cortul era interzisă campării tocmai din cauza apariţiei frecvente a urşilor.

- 8 septembrie 2008, doi turişti din Belgia, în vârstă de aproximativ 24 de ani, care veniseră în concediu în Lunca Padinei, au fost atacaţi de un urs, animalul înfometat dărâmându-le cortul şi zgâriindu-i uşor. Reprezentanţii Salvamont spuneau că animalul a venit după ce turiştii au lăsat mâncarea şi dulciurile lângă cort.

- 16 iulie 2009, doi turişti din Ungaria, tată şi fiu, au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de un urs în căutare de hrană, în timp ce dormeau în cort, în zona Padina, din Munţii Bucegi. Jandarmii montani şi salvamontiştii dâmboviţeni spuneau atunci că în zona Platoului Padina sunt cel puţin doi urşi care atacă corturile turiştilor, mai ales pe cele în care sunt depozitate alimente.

- 19 august 2009, o femeie din Piteşti şi fiul acesteia de 17 ani au fost atacaţi de un urs în timp ce dormeau într-un cort în Rezervaţia Naturală "Turbăria Lăptici" din Dâmboviţa. Cei doi au scăpat cu leziuni uşoare.

În ultimele zile, patru persoane au fost atacate de urs în zona de nord a judeţului Dâmboviţa, două dintre acestea decedând.

Primele atacuri au avut loc sâmbătă, într-un interval de aproximativ şase ore, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate.

Atunci, un bătrân de 71 de ani a murit, după ce a fost atacat de urs într-o livadă, iar o femeie de 55 de ani a fost grav rănită, fiind atacată în timp ce se afla cu animalele la păscut pe malul râului Ialomiţa.

În aceiaşi zi, un alt bărbat a fost rănit, fiind atacat de urs în timp de vindea fructe pe marginea unui drum naţional, în localitatea Buciumeni.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împuşcat un urs la marginea localităţii Pietroşiţa, autorităţile susţinând că este vorba despre animalul care i-a atacat pe cei trei. În urma analizelor, s-a stabilit că ursul avea rabie, iar autorităţile au instituit carantina pe o distanţă de aproximativ 30 de kilometri.

Miercuri dimineaţă, în zona localităţii Moroieni, la aproximativ zece kilometri distanţă de locul unde a avut loc primul atac, un bărbat a fost ucis de urs. Incidentul a avut loc într-o zona izolată, unde se poate ajunge doar cu maşina şi unde bărbatul venise să strângă fân. El a fost sfâşiat de un urs, care rămăsese prins într-un laţ, animalul reuşind să scape după ce a scos din rădăcini trei copaci.

Reprezentanţii spun că incidentul a avut loc pe proprietatea victimei, dar că nu au putut stabili dacă acesta pusese capcana.

Potrivit autorităţilor, ursul este extrem de periculos întrucât este rănit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici