CSAT a cerut ANRMAP în 2009 un control în legătură cu achiziţia amortizorilor de şoc de la Cernavodă

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a cerut încă din 22 iunie 2009 inspectorilor ANRMAP să verifice modul în care Nuclearelectrica a achiziţionat amortizorii de şoc pentru centrala de la Cernavodă, controlul, demarat imediat şi încheiat o lună mai târziu, stabilind că procedura nu a fost respectată.

Urmărește
6 afișări

Conform raportului de control numărul RC469/7240 din 27 iulie 2009, Nuclearelectrica ar fi trebuit amendată pentru că a încălcat mai multe articole din actele normative care reglementează modul de derulare a procedurilor de achiziţie publică. Una dintre abaterile constatate a fost aceea că autoritatea contractantă Nuclearelectrica a folosit criterii de evaluare care "nu reflectă avantaje de natură economică în beneficiul" societăţii de stat, astfel considerându-se încălcat "principiul utilizării eficiente a fondurilor publice".

Amenda pe care agenţii constatatori ai ANRMAP ar fi trebuit să o aplice pentru această sancţiune nu a mai fost dispusă întrucât fapta comisă de autoritatea contractantă a fost descoperită după mai mult de un an, fiind astfel prescrisă.

Controlul ANRMAP a fost cerut, într-o primă fază, de firma germană Lisega AG Germania, care a pierdut în favoarea societăţii Titan Echipamente Nucleare Bucureşti. Cererea companiei germane a fost depusă la ANRMAP în 25 mai 2009. Aproape o lună mai târziu însă, Administraţia Prezidenţială a cerut şi ea ANRMAP, în 22 iunie 2009, în urma unei şedinţe CSAT, să investigheze situaţia de la Nuclearelectrica.

"În aceste condiţii, agenţii constatatori ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) au făcut controlul în 16-17 iulie 2009 şi au întocmit un raport în 27 iulie 2009. O copie a acestuia a fost transmisă şi Administraţiei Prezidenţiale", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele instituţiei, Cristina Trăilă.

Presa centrală a făcut, recent, referiri la posibile nereguli în procedura de achiziţie pentru o serie de sisteme de siguranţă pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Aceste nereguli ar fi condus la apariţia unor riscuri în funcţionarea centralei, conform jurnaliştilor care au tratat acest subiect. În urma relatărilor de presă, şeful statului a anunţat, miercuri seară, într-un interviu pentru Realitatea TV, că a cerut SRI verificarea informativă a achiziţiilor făcute pentru centrala nucleară de la Cernavodă, pentru a constata dacă există riscuri în operarea acesteia.

"Le-am cerut instituţiilor abilitate, CNCAN, conducerii centralei, să intre într-un proces de verificare a elementelor de siguranţă a centralei şi am atenţionat SRI să dea atenţie riscurilor de eventuale nerespectări ale condiţiilor de securitate nucleară. SRI ar putea să adune informaţii despre riscuri. Aveţi o dezbatere despre nişte achiziţii pentru reactorul doi sau unu. Sigur că este de interes şi pentru un serviciu de informaţii să verifice, de data asta informativ, nu din punct de vedere al Parchetului, dacă există riscuri prin achiziţiile care s-au făcut sau nu. Va trebui să primesc un raport. Vă imaginaţi că o centrală nucleară din România poate să fie în afara atenţiei SRI?", a spus, miercuri seară, Traian Băsescu, adăugând că "nu trebuie să consideri orice dezbatere publică, generată chiar de trusturi (de presă, n.r.) ostile, că nu are nicio valoare doar pentru că acele trusturi îţi sunt ostile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici