- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.06.2011, 14:38)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
Cseke Attila: 36% dintre spitalele publice vor primi mai mulţi bani după clasificare, 39% mai puţini
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, miercuri, că 36% dintre spitalele publice, respectiv 125 de unităţi, vor înregistra creşteri bugetare faţă de 2010, 84 îşi vor menţine aceeaşi finanţare, iar 138, respectiv 39%, vor avea mai puţini bani de la 1 iunie, după clasificare.
Urmărește
218 afișări
Cseke Attila: 36% dintre spitalele publice vor primi mai mulţi bani după clasificare, 39% mai puţini (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Porivit ministrului, cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul 2011 se află în categoriile 1, 2 şi 3.
"Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitalele cu grad de competenţă ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitalele de aceeaşi categorie", a spus ministrul, care a adăugat că astfel va fi garantată finanţarea minimă.
Procentul minim garantat nu înseamnă însă că toate spitalele vor primi aceeaşi sumă, a explicat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Astfel, pentru categoria 1, în 2011, începând din 1 iunie, procentul minim garantat este de 90% din capacitatea de contractare.
Categoria 1M va primi cu 4% mai puţin din procentul minim garantat de 90%, spitalele de categoria 2 cu 3% mai puţin, spitalele 2M şi 3 cu 5% mai puţin, cele din categoria 4 cu 15% mai puţin, iar unităţile sanitare de categoria 5 cu 23% mai puţin.
Schimbarea modului de finanţare va duce la creşteri semnificative ale finanţării spitalelor. "36% din spitalele publice vor avea creşteri faţă de bugetul din 2010 şi de asemenea va exista o creştere a finanţării în luna iunie 2011 faţă de luna mai 2011", a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, toate cele şapte spitale clasificate în categoria 1 - Spitalul Universitar de Urgenţă şi Floreasca din Bucureşti, şi câte unul în Constanţa, Timişoara, Cluj- Napoca, Iaşi şi Târgu Mureş - vor avea creşteri bugetare între 3 şi 30%. Astfel, Spitalul de Urgenţă din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişora vor avea creşteri de până la 30%, iar Constanţa de 3% întrucât până la această dată această ultimă unitate sanitară a avut alocări bugetare mai mari decât unităţile de aceeaşi categorie.
La spitalele de categoria 1M, 20 de unităţi vor avea creştere bugetară faţă de iunie 2010 sau bugete asemănătoare, în timp ce nouă spitale din categoria 2 vor avea creşteri bugetare, iar cinci scăderi de până la 10%.
La categoria 2M, 23 de unităţi vor avea creşteri bugetare, cinci vor primi bani la nivelul anului 2010, iar 16 vor înregistra o scădere faţă de aceeaşi perioadă.
La categoria 3, 29 de spitale vor avea creşteri faţă de 2010, iar zece vor avea scăderi bugetare.
La categoria 4, 40 de unităţi sanitare vor avea creşteri bugetare, 13 vor avea acelaşi buget ca anul trecut, iar 71 vor avea scădere de finanţare.
Ministrul Cseke Attila a făcut menţiunea că la clasa 4 şi 5, spitalele de boli cronice, respectiv cele de tuberculoză, recuperare, psihiatrie - chiar dacă sunt într-o clasă inferioară - vor primi aceeaşi finanţare ca în 2010.
"Astfel, dacă Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare trebuia să primească, potrivit clasificării, 10 milioane de lei, din 1 iunie va primi aceleaşi sume ca în 2010, respectiv 14 milioane de lei", a precizat ministrul.
El a cerut autorităţilor locale să se implice în susţinerea financiară a unităţilor medicale din subordine, precizând că 15% din bugetul unui spital reprezintă cheltuielile cu utilităţi.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe