Cseke Attila: CNAS şi Fondul Unic de Asigurări de Sănătate ar putea trece la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, marţi, că intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea MS şi trecerea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate de la Ministerul Finanţelor în administrarea CNAS.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: CNAS şi Fondul Unic de Asigurări de Sănătate ar putea trece la Ministerul Sănătăţii

Cseke Attila: CNAS şi Fondul Unic de Asigurări de Sănătate ar putea trece la Ministerul Sănătăţii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii va promova, în perioada următoare, un nou pachet legislativ în sistem prin care urmăreşte eficientizarea mai multor domenii, atât financiar cât şi din domeniul resurselor umane.

"Nu este normal şi eficient ca Ministerul Sănătăţii să răspundă de toate problemele din sistem iar 80 la sută din buget să fie administrat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ar fi mult mai eficientă trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea MS, iar Fondul de Sănătate să fie colectat de către CNAS, şi nu de către ANAF", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a adăugat că nu ştie dacă Ministerul de Finanţe şi ANAF ar fi de acord cu această propunere.

Ministrul crede că, prin trecerea la Sănătate, fondul va fi administrat mai bine şi va exista o transparenţă totală a cifrelor, atât cele care vizează contribuţia, cât şi utilizarea banilor.

"Banii plătiţi pentru Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar. Nu pot să fac afirmaţia că în prezent banii pentru Sănătate sunt folosiţi în alte domenii. Prin noua măsură, MS va deveni ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi", a mai spus Cseke.

Potrivit ministrului Cseke Attila, preşedintele CNAS va fi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Proiectul legislativ prevede ca indemnizaţiile comisiilor de experţi să fie reduse de la 10 la 1 la sută din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS. Totodată, va fi redusă şi componenţa consiliului de administraţie de la 17 la 13 membri, iar aceştia vor primi o indemnizaţie lunară redusă de la 20 la 1 la sută din indemnizaţia preşedintelui CNAS, a adăugat Cseke Attila.

În cazul Caselor de asigurări de sănătate judeţene, consiliul de administraţie va avea şapte membri în loc de 11, iar indemnizaţia acestora va scădea de la 20 la 1 la sută din indemnizaţia directorului general al CASJ.

Conform noului pachet legislativ, colectarea contribuţiilor se va face de către CNAS, într-un cont.

"În acest sens, vom avea o colectare total transparentă, se evită discuţiile privind destinaţia banilor pentru Sănătate prin intermediari iar măsura va avea un impact pozitiv pentru societate şi va putea fi vizibil efortul bugetar", a mai spus Cseke.

Ministrul a adăugat că se va renunţa la colecta care se face prin ANAF de către Ministerul Finanţelor, dar executarea în cazul neplăţii va rămâne tot o atribuţie a ANAF.

O altă propunere a Ministerului Sănătăţii în noul pachet legislativ este introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului-cadru la doi ani.

Ministrul a mai spus că tot în acelaşi proiect de act normativ va fi introdus dreptul de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie, pe anumite competenţe stabilite de către MS, cu avizul Colegiului Medicilor.

"Avem nevoie de medici în spitalele din România şi nu ne mai putem permite să pierdem medici tineri", a adăugat ministrul.

El a precizat că în prezent medicul care termină cursurile universitare nu poate fi angajat decât cel mult la una dintre firmele de medicamente, ca vânzător.

"Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor fi angajaţi după ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secţii, la unităţile de primiri urgenţe şi cabinetele medicilor de familie, lucrând sub îndrumare, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură. În acest fel, tinerii vor putea fi responsabilizaţi să se pregătească mai bine în timpul facultăţii şi, chiar dacă nu vor intra în rezidenţiat, nu vor pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţi", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici