Cseke Attila: Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 41 de specialităţi

Ministrul Săntăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că durata rezidenţiatului va fi redusă cu un an pentru 39 de specialităţi şi cu doi pentru alte două, întrucât acest tip de pregătire în România este mai mare decât minima impusă de Consiliul Europei privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 41 de specialităţi

Cseke Attila: Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 41 de specialităţi (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Am avut o discuţie cu rectorii instituţiilor de medicină şi farmacie din ţară şi am căzut de acord că din acest an durata pregătirii prin rezidenţiat pentru unele specialităţi poate fi redusă", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke a precizat că durata rezidenţiatului va fi redusă cu un an pentru 39 de specialităţi, printre care boli infecţioase, dermato-venerologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologie, pediatrie, reumatologie, anatomie patologică, igienă şi cu doi pentru chirurgie cardio-vasculară şi medicină sportivă.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că există şi specialităţi pentru care a fost păstrată durata de pregătire, acestea fiind medicină internă, oncologie medicală, medicină de familie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi urologie.

Cseke a mai spus că prin această măsură se urmăreşte în primul rând formarea mai rapidă a medicilor specialişti, dar în acelaşi timp va fi şi o reducere importantă a cheltuielilor la buget.

"Pentru cele 39 de specialităţi se face o reducere totală de 41 de ani. Asta înseamnă că într-o perioadă de cinci ani va fi făcută o economie de 45 de milioane de lei, cheltuieli salariale (cifră raportată la salariul de bază din decembrie 2009)", a mai spus Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că la întâlnirea cu rectorii s-a stabilit ca rezidenţiatul să fie organizat în 21 noiembrie, accentul în acest an fiind pus pe rezidenţiatul pe post, pentru care vor fi repartizate o treime din posturi.

În legătură cu organizarea rezidenţiatului într-un singur centru, respectiv Bucureşti, aşa cum solicita Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, sau în şase centre, cum ar fi dorit Ministerul Sănătăţii, Cseke Attila a precizat că se poartă încă discuţii pentru a vedea dacă măsura propusă de MS poate fi aplicată sau se păstrează vechea formulă.

Ministerul Sănătăţii a propus ca rezidenţiatul din 2010 să fie organizat descentralizat, în şase centre universitare, respectiv Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Craiova, pe baza aceleiaşi bibliografii şi tematici şi cu proceduri şi teste identice pentru toţi candidaţii.

Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR), care cuprinde instituţiile de stat din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, a cerut organizarea concursului de rezidenţiat într-un singur centru universitar, cu evaluare unitară şi repartiţie naţională.

Reprezentanţii AUMFP au mai propus ca tematica şi bibliografia pentru rezidenţiatul din acest an să rămână neschimbate, iar metodologia şi locurile la rezidenţiat să fie publicate cu şase luni înainte de concurs.

Concursul de rezidenţiatul se organizează pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie şi are o durată cuprinsă între trei şi şapte ani, în funcţie de specialitate. Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică fiind normată integral ca activitate didactică. Cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici