Cseke Attila: Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem, funcţional în câteva luni

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem ar putea deveni funcţional în câteva luni, din 1 mai începe evaluarea produselor prelevate şi continuă recoltarea în centrele de transfuzie din toate zonele ţării, a spus Cseke Attila în Emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV

Urmărește
8 afișări

"De la 1 mai, cei care doresc să li se preleveze probe pentru acest Registru se vor prezenta la centrele de transfuzie din fiecare judeţ. Totodată, începe evaluare probelor stocate deja. Continuăm recoltarea şi, pe parcurs, facem registru şi îl umplem de date", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că există deja un stoc de probe la Institutul Naţional de Hematologie, printre care şi cele prelevate de la premier şi ministrul Sănătăţii.

"Bugetul pentru acest proiect reprezintă 1.500.000 de lei pentru 2011. Am primit bani şi putem începe evaluarea probelor şi continuarea recoltării. Bugetul iniţial va mai fi suplimentat. Diferenţa între un transplant de celule stem în România şi alte stat este de unu la trei", a adăugat Cseke Attila.

În opinia ministrului Sănătăţii, acest registru ar putea deveni funcţional în câteva luni.

"Vom putea da soluţii şi pentru bolnavii din alte state. Vom putea comunica şi dacă există donatori compatibil", a mai spus Cseke Attila.

Guvernul a aprobat, miercuri, HG de modificare a hotărârii 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, astfel că recrutarea donatorilor voluntari de celule stem va fi realizată prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie

Efectuarea testărilor primare pentru donatorii voluntari de celule stem hematopoiectice se va realiza prin laboratoarele paraclinice organizate în structura Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucureşti.

Validarea finală a rezultatelor testărilor de histocompatibilitate şi virusologice se va realiza prin Laboratorul Naţional HLA şi Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti

Guvernul va asigura funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem prin suplimentarea numărului de personal şi a fondurilor necesare, a anunţat premierul Emil Boc, la sfârşitul şedinţei de miercuri a Executivului.

"Astăzi am modificat Hotărârea care vizează funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor de celule stem, astfel încât să poată funcţiona în condiţii optime, urmând ca săptămâna viitoare să suplimentăm şi personalul şi banii necesari funcţionării acestuia pentru o mai bună implicare şi rezolvare a problemelor cu care oamenii se confruntă în aceste domeniu. Prima dată a fost hotărârea, săptămâna viitoare memorandumul pentru suplimentare de personal şi de resurse financiare", a spus Boc.

Premierul declara, la sfârşitul săptămânii trecute, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că va cere ministrului Sănătăţii să prezinte în şedinţa de miercuri a Guvernului explicaţii privind motivul pentru care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem nu este funcţional după doi ani de la înfiinţare.

El a fost întrebat, în cadrul emisiunii televizate, când va fi funcţional acest Registru, în condiţiile în care a fost înfiinţat încă din 2009, dar nu a fost încă obţinut un aviz din partea Ministerului Justiţiei din cauza procedurilor birocratice.

În aprilie 2009, în cadrul emisiunii "România, te iubesc!" de la ProTV, premierul Emil Boc şi ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Ion Bazac, au anunţat, că în septembrie va fi deschis Registrul Donatorilor Neînrudiţi.

Înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice a fost decisă de Guvern la începutul lunii iulie 2009.

Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestora.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce, în scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri în străinătate.

În septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a deschis oficial "Registrul Român de Donatori Neînrudiţi". Primul donator înregistrat a fost chiar ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, urmat de corespondentul special al Ştirilor ProTV, Paula Herlo, cea care a demarat această campanie.

Campania "Avem viaţă în sânge" a fost lansată în luna martie 2009, în încercarea de a determina autorităţile să înfiinţeze un Registru al Donatorilor Neînrudiţi. Ca urmare a informaţiilor şi a poveştilor prezentate în cadrul reportajelor difuzate de Ştirile ProTV, a venit şi răspunsul autorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici