Cseke Attila: Sunt prea mulţi medici de familie, creştem viitori şomeri

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus, vineri, la o întâlnire cu preşedintele Organizaţiei profesionale mondiale a medicinei de familie, că în condiţiile actuale sunt prea mulţi medici de familie în România şi, "practic, creştem pentru viitor medici de familie şomeri".

Urmărește
27 afișări

În ceea ce priveşte problemele actuale ale medicilor de familie, ministrul Sănătăţii a spus că, din păcate, deficitul financiar al României se resimte şi în acest domeniu, având în vedere că medicina de familie este, de fapt, serviciul medical de bază accesibil populaţiei, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Ministerului Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că un dialog civilizat între medicii de familie şi conducerea ministerului este un lucru benefic.

"Trebuie să concepem un plan foarte bine pus la punct pentru funcţionarea optimă a cabinetelor de medicină de familie, un plan bazat pe resursele umane prezente în această categorie", a spus Cseke Attila, citat în comunicatul MS.

În prezent, în România activează aproximativ 11.000 de medici de familie, iar alţi 4.800 de medici rezidenţi au ales această specializare.

"Eu cred că, în condiţiile actuale, aceste cifre sunt prea ridicate şi practic creştem pentru viitor medici de familie şomeri", a adăugat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, Tony Mathie, preşedintele Organizaţiei profesionale mondiale a medicinei de familie - Wonca Europe, a spus că problemele cu care se confruntă România se regăsesc şi în alte ţări europene, însă fiecare ministru al Sănătăţii trebuie să găsească modalităţi de optimizare a activităţii medicilor de familie, pentru că medicina primară, odată eficientizată, poate aduce importante economii pe plan financiar în ceea ce priveşte sistemul spitalicesc.

"Pentru asta este însă nevoie de un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici foarte bine pregătiţi, pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră", a precizat Tony Mathie.

Preşedintele Wonca Europe a adăugat că este foarte greu de pus la punct un sistem eficient de medicină de familie, invocând chiar exemplul Marii Britanii, unde, ca şi în cazul României, există prea mulţi medici de familie în comparaţie cu nevoile reale ale populaţiei.

"În ultima perioadă, în Anglia sunt respinşi circa 20 la sută din rezidenţii care optează pentru medicina de familie, fiindcă oricum sunt deja prea mulţi medici cu această specializare", a explicat Mathie.

În cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii, la care au participat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie şi Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, s-au mai discutat unele modalităţi de sprijin pentru medicii de familie, mai puţin costisitoare, din partea ministerului. În unele ţări există practica acordării, o dată pe an, a unor sume mai mari de la buget pentru cumpărarea de aparatură medicală.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale va intra în vigoare la 1 iunie, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit iniţial, pentru a finaliza în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.

Noul termen de intrare în vigoare a contractului-cadru în sistemul medical a fost stabilit în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că, urmare a acestei decizii, pentru următoarele două luni vor fi încheiate acte adiţionale pe baza contractului cadru în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici