Cseke Attila: Toate datoriile către spitale vor fi plătite

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi că vor fi plătite datoriile către toate spitalele, nu doar pentru cele care vor fi transferate la autorităţile locale, valoare acestora ridicându-se la 1,3 miliarde de lei.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Toate datoriile către spitale vor fi plătite

Cseke Attila: Toate datoriile către spitale vor fi plătite (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

"Vom plăti datoriile către toate spitalele, nu numai către cele care vor fi transferate la autorităţile locale. Este vorba de 1,3 miliarde de lei", a spus Cseke Attila.

El a precizat că plata datoriilor către spitale va începe probabil peste câteva săptămâni.

În legătură cu un posibil proiect al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind creşterea contribuţiei la Fondul de Asigurări de Sănătate de la 10,7 la sută la 14 la sută, despre care a vorbit miercuri un angajat al CNAS, Cseke Attila a spus că nu există un astfel de document.

"Nu sunt de acord ca în perioada de criză să cresc contribuţia la asigurările sociale de sănătate", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila anunţa, luni, că spitalele vor fi predate fără datorii autorităţilor locale, acestea fiind plătite de către Ministerul Sănătăţii înaintea transferării şi tot până atunci vor fi reduse 9.300 de paturi din unităţile sanitare.

Ministerul Sănătăţii anunţa în 16 apilie că va transfera, până la 1 iulie, autorităţilor locale 373 de unităţi sanitare cu paturi şi va păstra 62. Astfel, din cele 435 de unităţi sanitare publice existente în prezent, vor fi transferate autorităţilor locale, până la 1 iulie, 373 de spitale, respectiv peste 85 la sută din unităţile sanitare aflate în sistemul public.

Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adina Geană, a spus, miercuri, că lucrează, împreună cu Ministerul Sănătăţii, la un proiect pentru completarea Legii 95 din 2006, în care unul dintre puncte vizează modificarea contribuţiei la sănătate de la 10,7 la sută, împreună angajat şi angajator, la 14 la sută, cât a fost iniţial.

"Dacă s-ar accepta această creştere a contribuţiei, atunci valoarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ar creşte cu 20%", a declarat Adina Geană, la seminarul "Până unde trebuie să investească statul în Sănătate şi de unde ar trebui să intervină investitorii privaţi?", organizat de Ziarul Financiar.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a infirmat categoric afirmaţiile directorului CNAS, Adina Geană, potrivit cărora ar exista un proiect de modificare a Legii 95, prin care contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ar putea fi majorată de la 10,7 la sută la 14 la sută.

"Infirm categoric afirmaţiile directorului CNAS privind majorarea contribuţiei la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. CNAS a făcut doar nişte analize şi o simulare referitoare la ceea ce a însemnat funcţionarea fondului pe vechea cotă şi pe cota nouă. De asemenea, am luat în discuţie faptul că există o categorie destul de mare de persoane exceptate de la plata contribuţiei, dar nu se pune problema majorării contribuţiei la fond. Este normal să facem şi noi nişte analize", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici