- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.05.2011, 18:17)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cseke Attila: Un singur spital privat a fost clasificat în clasa a II-a, 50 în clasele a IV-a şi a V-a
Un singur spital privat a fost clasificat în categoria a II-a, alte 50 în categoriile a IV-a şi a V-a, în timp ce nouă nu au fost clasificate, din totalul celor 66 de unităţi sanitare particulare care vor să primească bani publici, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Urmărește
1309 afișări
Cseke Attila: Un singur spital privat a fost clasificat în clasa a II-a, 50 în clasele a IV-a şi a V-a (Imagine: Shutterstock)
"Din totalul celor 94 de spitale private care funcţionează în România cu autorizaţie, 66 au cerut să fie clasificate, adică să primească bani publici pentru anumite servicii. Din cele 66, unul s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul clinic «Pelican» din Oradea, care de ani de zile are activitate universitară, dar cu plan de conformare. Alte 11 spitale private sunt de categoria a IV- a, 39 la categoria a V-a, iar nouă nu au fost clasificate. Alte şase trebuie să facă plan de conformare", a spus ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
În Bucureşti, Spitalul Medlife a cerut clasificare pentru categoria a III, dar a primit categoria a IVa, pentru că nu are zece linii de gardă, ci doar şase, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Euroclinic şi Delta Health Care au fost incluse tot în această categorie, dar cu plan de conformare. CMU "Regina Maria" a fost clasificat la categoria a V-a , în timp ce CMU din strada Clucerului este neclasificabil pentru că are numai chirurgie pe diferite specialităţi.
Noul spital de Oftalmologie Europe Eye şi Spitalul Clinic de angiografie şi terapia endovasculară au cerut categoria a V-a, categorie pe care au primit-o.
Clasificarea spitalelor private se face după aceleaşi criterii ca şi spitalele publice, a spus Cseke Attila, care a a dăugat că dacă vor bani publici spitalele private trebuie să solicite clasificarea într-o anumită categorie.
"Foarte important este că această clasificare nu este o soluţie închisă. Oricând, dacă spitalele avansează atât ca dotare, ca linii de gardă, sau extind activitatea şi la alte specialităţi, oricând pot solicita încadrarea într-o clasă superioară", a susţinut ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, cele mai mari lipsuri ale spitalelor private, care nu permit clasificarea pentru moment în categoriile superioare, sunt legate de unele domenii de activitate sau structuri.
"De exemplu, pentru clasa a IV-a se cere să existe anumite specialităţi, cum ar fi medicină internă, pediatrie, obstetrică -gineocologie şi chirurgie generală. Mai există problema procentajelor cerute legat de numărul total al bolnavilor care vin din alte zone. De exemplu, la clasa a II-a numărul pacienţilor din alte judeţe trebuie să fie de cel puţin cinci la sută. Nu este o condiţie pentru funcţionarea spitalelor, ci numai pentru clasificare", a explicat ministrul.
Ministerul Sănătăţii a declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că sunt cereri în scopul clasificării din partea spitalelor private care vor să aibă contract cu casa de asigurări de sănătate.
Conform legislaţiei în vigoare, până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare de stat, dar şi private care vor să primescă bani publici trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.
Spitalele de categoria V, cu nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative.
Spitalele de categoria IV, cu nivel de competenţă bazal, sunt cele care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Spitalele de categoria III, cu nivel de competenţă mediu, sunt unităţile care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.
Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, sunt cele care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.
Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt, sunt cele care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe