- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cseke Attila: Vor mai pleca medici români în străinătate şi în 2011, fenomenul nu poate fi oprit
Medicii români vor continua să plece în străinătate şi în 2011, pentru că fenomenul nu poate fi oprit, dar trebuie să fie luate măsuri pentru ca măcar să fie redus, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului activităţii pe 2010, ministrul Sănătăţii, Ckese Attila.
Cseke Attila: Vor mai pleca medici români în străinătate şi în 2011, fenomenul nu poate fi oprit (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Cseke Attila a declarat că, în 2010, Ministerul Sănătăţii a avut mai multă disponibilitate în a elibera certificate de conformitate decât în anii anteriori.
Întrebat dacă exodul medicilor va continua şi în acest an, ministrul a confirmat acest lucru precizând că aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat, pe acest segment, "porţi deschise pentru medici", dar acest lucru nu s-a întâmplat doar în România.
"Fenomenul nu poate fi oprit în următorii ani, dar trebuie luate măsuri pentru a încerca măcar să reducem numărul plecărilor. (...) E un fenomen european", a mai spus Cseke Attila, amintind că din cei peste 8.000 de medici străini din Franţa, în 2009, 16 la sută erau belgieni, 14 la sută români, 12 la sută germani, 10 la sută algerieni şi opt la sută italieni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Ministrul a precizat că în 2010 a reuşit să obţină deblocarea unui anumit număr de posturi în sistem, tocmai pentru a acoperi o parte din locurile rămase neocupate în urma plecărilor în străinătate.
"În urma deblocării posturilor din sistem, la mijlocul lunii decembrie 2010, din cele 3.072 de posturi deblocate au fost scoase efectiv la concurs 2.760. Dintre acestea, au fost ocupate 1.384 de posturi, pentru un număr de 881 de posturi concursurile sunt în curs de derulare, iar 494 de posturi au rămas neocupate", a mai arătat ministrul.
În urmă cu o lună, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) reclamau faptul că noile criterii de încadrare a cabinetelor medicale din mediul rural vor duce la închiderea multor cabinete şi la pierderea de către medici a unor sporuri, implicit creşterea numărului de medici care vor pleca în străinătate.
Cele două organizaţii profesionale susţineau, citând statisticile existente, că până la jumătatea lui 2010, au cerut certificate de conformitate pentru a putea să lucreze în străinătate aproximativ 1.000 medici (din care 500 în Bucureşti). În 2009, au plecat 1.400 de medici, iar în 2008, 1.200, susţineau cele două organizaţii de profil. Ele arătau că Franţa are 261.000 de medici dintre care 64.683 sunt medici de familie, iar dintre aceştia 1.353 sunt veniţi din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO