Cseke cere preşedintelui CSAMB să mai discute cu medicii de familie şi crede că vor fi soluţii

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, miercuri, că a solicitat preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) să organizeze noi întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie pentru discuţii privind problemele acestora şi a apreciat că vor fi găsite soluţii.

Urmărește
4 afișări

El a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că au mai fost organizate astfel de întâlniri cu medicii de familie şi că la unele discuţii aceştia nici nu s-au prezentat, dar că vor fi organizate noi astfel de întâlniri.

"Cred că vor fi găsite soluţii", a spus Cseke.

Ministrul a precizat că nu există o problemă legată de finanţare, ci că trebuie schimbată filosofia de finanţare.

Mai mulţi medici de familie au protestat, la sfârşitul lunii februarie, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, nemulţumiţi de faptul că li s-au cerut adeverinţe noi pentru unii pacienţi şi considerând că aceasta nu este datoria lor, ci a Casei de Asigurări de Sănătate.

Preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat, vineri, că dovada calităţii de asigurat este strict apanajul Casei de Asigurări de Sănătate să o controleze, nu a medicilor.

Liderul medicilor de familie a spus că aceştia nu sunt nişte sclavi ai Curţii de Conturi şi nici ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ci au o relaţie de contract, de parteneriat cu Casa de Asigirări.

Medicii de familie au decis, într-o conferinţă din 12 februarie, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.

Aceştia au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, dacă guvernanţii îi obligă la semnarea contractului.

Medicii de familie şi-au anunţat pacienţii, printr-un mesaj afişat pe uşile cabinetelor, că din 1 aprilie nu îi mai pot îngriji cum ar fi nevoie, pentru că nu pot semna contractul pe 2011 care îi obligă să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu sau să ceară coplată.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă a cerut, în 24 ianuarie, un audit al Curţii de Conturi, după ce au fost descoperite neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi în baza de date a instituţiei şi cel al pacienţilor înregistraţi la medicii de familie.

Lucian Duţă a spus că diferenţele cele mai mari au fost sesizate în Bucureşti, însă probleme de acelaşi gen au fost descoperite şi în alte judeţe ale ţării.

El a vorbit şi despre un alt tip de fraudă: aceea cu reţete pentru medicamente "extrem de scumpe", în special cele de oncologie. Potrivit lui Duţă, au existat situaţii în care au fost emise reţete pentru astfel de medicamente pe numele unor persoane decedate.

Asociaţiile medicilor de familie au reacţionat şi au apreciat drept jignitoare şi nejustificate acuzaţiile preşedintelui CNAS cu privire la situaţia pacienţilor înscrişi pe listele lor şi spun că, din punct de vedere tehnic, nu pot face "dublări sau triplări" ale unor pacienţi înscrişi şi la alţi medici. Potrivit acestora, dacă dublările sunt reale, înseamnă că medicii de familie sunt cei fraudaţi.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei/Medicină Generală şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie au mai spus că încă de la începutul funcţionării caselor de asigurări de sănătate raportarea s-a făcut atât pe hârtie, cât şi electronic, pe softuri achiziţionate şi decise de casele de asigurări de sănătate.

Mai mult, aceştia au arătat că în fiecare lună medicii de familie duc la casele de asigurări raportarea cu listele de pacienţi, cu intrări şi ieşiri din liste, atât în format pe hârtie cât şi în format electronic, după care li se comunică pacienţii ieşiţi de pe listă, de care nu ştiau, de exemplu "decedat în spital, pacient mutat la alt medic fără să anunţe mutarea şi să-şi ceară fişa medicală". Totodată, la sfârşitul fiecărei raportări, reprezentanţii caselor de asigurări validează lista de asiguraţi conform evidenţelor lor informatice, şi acest lucru se întâmplă cu mult înainte de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS, lansat în 20 decembrie 2010, reprezintă baza pentru introducerea în 2011 a cardului naţional şi a fişei electronice şi permite legătura cu cei aproape 30.000 de furnizori din sistem. Preşedintele CNAS preciza atunci că, înainte de implementarea SIUI, în evidenţele medicilor de familie figurau 27 de milioane de asiguraţi, iar după implementarea acestuia erau 19.583.979 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici