Cseke confirmă intenţia Guvernului de a revizui lista medicamentelor compensate sau gratuite

Ministrul Sănătăţii a confirmat, vineri, intenţia Guvernului de a reanaliza lista medicamentelor compensate sau gratuite, inclusiv pentru a prelua medicamente generice, mai ieftine, argumentând că ponderea medicamentelor al căror cost este acoperit de stat depăşeşte nivelul unor ţări mai dezvoltate.

Urmărește
3 afișări

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a arătat că România se confruntă cu situaţia paradoxală în care, de-a lungul anilor, fondurile alocate pentru medicamente compensate sau gratuite a crescut vertiginos, de la 2,8 miliarde lei în 2006 la 4,5 miliarde lei în 2011, dar în continuare factura aferentă acestor produse nu poate fi achitată la termen.

"Pot să spun că vom face o reanalizare a listei medicamentelor compensate şi gratuite şi, în urma acestei analize, dacă găsim soluţii inclusiv de a introduce mai mult medicamente generice. În România, din totalul medicamentelor care au autorizaţii de punere pe piaţă, 80% sunt compensate sau gratuite de către stat. Acest procent în Ungaria este de 21%, în Franţa 50%, în Suedia 60% şi tot aşa poate continua lista ţărilor europene. Întrebarea este dacă ne permitem noi, ca şi buget de stat, să avem 80% medicamente compensate şi gratuite ? Alte state nu-şi permit. Eu cred că trebuie să reanalizăm această listă şi, acolo unde pot fi găsite soluţii alternative, şi sunt sigur că pot fi găsite soluţii alternative spre medicamente generice, aceste soluţii trebuie identificate", a spus Cseke.

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie, document obţinut şi prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX, relevă că Executivul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a reduce numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente generice (mai ieftine-n.r.).

Pentru anul viitor, Guvernul îşi anunţă intenţia de a controla costurile farmaceutice ale celor mai scumpe medicamente printr-un nou sistem electronic de prescripţii şi pe baza unor proceduri mai stricte.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în intervalul 25 ianuarie-8 februarie, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care a fost analizat nivelul de îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi negociate condiţiile pentru încheierea unui nou acord, de tip preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici