Cseke: Internările, deschise tuturor celor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice.
Internările sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice, iar aceste prevederi se regăsesc în Ordinul 1706/2007 în baza căruia funcţionează în prezent unităţile şi centrele de primiri urgenţe a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Cseke Attila.
Ordinul 1706 din 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor stabileşte opt criterii de internare în spitale şi faptul că UPU şi CPU sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice.
Astfel, potrivit articolului 68, criteriile de internare a pacientului din unităţile de primiri urgenţe sau camere de primiri urgneţe se referă la situaţia în care acesta este în stare critică, trebuie să fie supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă sau afecţiunea de care suferă nu permite autosusţinerea, bolnavul locuind singur şi fiind fără aparţinători.
Alte criterii de internare se referă la posibilitatea apariţiei unor complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului, necesitatea monitorizării afecţiunii, a unor investigaţii suplimentare şi a unui tratament de urgenţă la nivel spitalicesc sau faptul că simptomatologia şi starea clinică a pacientului corelată cu alţi factori, cum ar fi vârsta, sexul etc., pot fi cauzate de o afecţiune gravă chiar dacă testele şi investigaţiile paraclinice nu dovedesc acest lucru la momentul efectuării lor.
Starea pacientului impune internarea şi atunci când elucidarea cazului necesită investigaţii suplimentare ce nu pot fi efectuate la momentul respectiv, iar starea pacientului nu permite externarea,precum şi în alte situaţii bine justificate în care medicul din UPU/CPU sau medicul de gardă dintr-o secţie consideră necesară internarea pacientului.
Unităţile de primiri urgenţe şi camerele de primiri urgenţe sunt deschise tuturor pacienţilor care solicită acordarea asistenţei medicale de urgenţă în urma apariţiei unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecţiuni cronice, potrivit articolului 42 din Ordinul 1706/2007.
Proiectul cu normle de aplicare a contractului cadru pentru perioada 2011-2012 prevede că internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii.
Printre cele 13 criterii sunt enumerate pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă sunt printre criteriile care permit internările din 1 iunie, potrivit unui proiect al CNAS..
Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.
De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.
Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.
De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.
Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.
Totodată, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticată sau tratată adecvat în Departamentul de urgenţă.
Potrivit proiectului, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.
Ministerul Sănătăţii respinge acest proiect şi spune că acesta vine în contradicţie cu ordinul MS existent din 2007.
"Decizia Ministerului Sănătăţii este aceea că nu va aproba aceste criterii propuse de către CNAS. Ordinul MS din 2007 prevede opt criterii de internare pentru pacienţii de urgenţă, iar sistemul funcţionează foarte bine după acestea. Nu văd de ce să modificăm aceste regului. De ce un bolnav cu febră 38 să aştepte trei sau cinci zile până când să fie internat. Cred că medicul este cel care trebuie să decidă dacă este un caz de urgenţă sau nu", a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Potrivit acestuia, proiectul CNAS, postat pe site-ul instituţiei de câteva zile, nu este definitivat, iar criteriilor la internare vor fi schimbate
Lucian Duţă şi Cseke Attila Cseke au fost chemaţi la Palatul Victoria, pentru a avea o discuţie cu premierul Emil Boc legată inclusiv despre proiectul care stabileşte noi condiţii de internări în spitale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO