Cseke: Managerii de spitale care au refuzat să primească personal redistribuit ar trebui sancţionaţi

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, spune că managerii de spitale care au refuzat să redistribuie sau să primească personal medical redistribuit ar trebui sancţionaţi, pentru că în aceste cazuri este vorba de o încălcare a legislaţiei muncii, precizând că au fost sesizate instituţiile responsabile.

Urmărește
8 afișări

Cseke Attila a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că din cei 3.853 de angajaţi care existau la cele 67 de unităţi propuse să fie transformate în cămine de bătrâni au fost redistribuiţi 88 la sută, rămânând aproape 500 care până în prezent nu au primit ordinul de redistribuire, din care peste o sută sunt din personalul medical de la Spitalul Orăşenesc Comăneşti.

"Ceea ce trebuie menţionat, din păcate, este că au fost situaţii în care managerii de spitale au refuzat să redistribuie sau să primească personal medical redistribuit. Modalitatea prin care s-a făcut redistribuire a fost următoarea: spitalul a solicitat, Ministerul Sănătăţii a comunica posturile vacante pe specialităţi la medici, noi le-am postat pe site, medicul a putut să-şi aleagă un anumit spital şi, dacă era unul singur şi îndeplinea criteriile, putea fi redistribuit. Au fost, din păcate, situaţii în care managerii, deşi au spus că au post vacant, au refuzat să primească personal medical, inclusiv medici, ceea ce este regretabil, din punctul meu de vedere. Sigur că noi am sesizat şi instituţiile statului. Din punctul meu de vedere este o încălcare a legislaţiei muncii", a spus ministrul Cseke Attila.

El a precizat că aceştia ar trebui sancţionaţi, pentru că un manager nu poate să spună că are post vacant, să solicite redistribuire de personal, iar când se prezintă medicul sau asistentul medical cu ordin de la Direcţia de Sănătate Publică şi legislaţia este respectată, se răzgândeşte şi spune că nu mai are nevoie.

Ministrul Sănătăţii mai vorbeşte, în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, despre clasificarea spitalelor publice şi private, care din 1 iunie vor primi bani în funcţie de clasa în care sunt. Cseke spune că această clasificare a spitalelor introduce reguli şi aduce predictibilitate în sistem, lucruri care nu au existat până acum.

"Managerii de spitale, autorităţile locale sau Ministerul Sănătăţii, în funcţie de subordonare, n-au avut o predictibilitate, ştiind la ce să se aştepte de la an la an în finanţarea acestor spitale. Asta este cel mai important lucru: reguli şi predictibilitate în sistem. Şi, sigur, pe această proporţie pe care o ştim c-o vei avea de anul acesta, de anul viitor sau de anii viitori poţi să-ţi faci o strategie de eficientizare unde trebuie, pentru că vor fi spitale care vor avea un buget mai mic", a precizat Cseke Attila.

Interviul acordat de ministrul Cseke Attila agenţiei MEDIAFAX va fi difuzat integral la ora 13.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici