Cseke: România va extinde reţeaua oncologică cu sprijinul autorităţilor iordaniene

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, luni, că România va trece la extinderea reţelei oncologice la nivel naţional cu sprijinul autorităţilor iordaniene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Cseke a afirmat, la cea de-a doua Conferinţă Medicală Româno-Iordaniană, desfăşurată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" Cluj, că în Iordania funcţionează institutul de cancer al regelui Hussein, care este "foarte bun".

"Sunt domenii în care partea iordaniană a avansat mai mult şi care vor fi cuprinse în noul acord pe sănătate care va fi încheiat între cele două ministere din România şi Iordania. Din punctul nostru de vedere ne interesează partea de oncologie, unde Iordania are o experienţă deosebită, au un institut de cancer al regelui Hussein care este foarte bun şi la care putem să ne cuplăm şi noi ca reţea şi experienţă. Avem nevoie de experienţa iordaniană în extinderea reţelei oncologice din România. O primă legătură care se poate stabili este cu Institutul Oncologic din Cluj, care este cel mai bun din România, şi urmează apoi alte legături cu Bucureştiul şi Iaşiul, unde vom deschide în acest an un institut oncologic", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke a explicat că în România există mai multe reţele medicale, inclusiv pe oncologie, în care sunt cuprinse marile centre universitare şi în care poate fi cuplată experienţa iordaniană.

"Cei din Iordania sunt parte într-o reţea pe linie oncologică cu universităţi din SUA şi putem şi noi să ne înscriem şi să beneficiem de experienţa acestor centre", a afirmat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, există o punte de legătură foarte serioasă între România şi Iordania pe domeniul medical, "care e dată de oameni, nu numai de instituţii care colaborează foarte bine, şi anume absolvenţii de medicină din Iordania".

"Sunt peste 3500 de medici iordanieni care au absolvit facultatea de medicină în România. Există o colaborare practică între cele două ţări, 15 medici iordanieni au fost la specializare în medicina de urgenţă la Târgu Mureş şi vor mai veni alţi doi", a precizat Cseke.

Ministrul Sănătăţii din Iordania, Wajih Oais, a declarat, la rândul său, că cea de-a doua Conferinţă Medicală Româno-Iordaniană are rolul de a strânge colaborarea dintre cele două ţări.

"Apreciem instruirea medicilor iordanieni în medicina de urgenţă din România. Cred în creşterea schimburilor de medici dintre cele două ţări", a spus Oais.

Cseke Attila şi Wajih Oais au participat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca la cea de-a doua Conferinţă Medicală Româno-Iordaniană, la care au mai fost prezenţi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România Raed Arafat, prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu, medici români şi iordanieni.

Prima conferinţă medicală româno-iordaniană s-a desfăşurat, anul trecut, la Amman, capitala Iordaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici