Csibi Barna a fost audiat de Comisia de Disciplină a Direcţiei de Finanţe Harghita

Csibi Barna, care l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, a fost audiat, joi, de Comisia de Disciplină din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, pentru încălcarea prevederilor legii privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
36 afișări

Comisia de Disciplină din cadrul DGFP Harghita s-a întrunit, în cursul dimineţii de joi, pentru a analiza faptele comise de funcţionarul public Csibi Barna în în 14 martie, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, când acesta l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, în faţa trecătorilor şi a mai multor copii, şi pentru a stabili dacă acestea au adus atingere prestigiului instituţiei.

Csibi a fost audiat pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 7/2004, republicată, privind Codul de conduită a funcţionarilor publici.

Csibi Barna a fost chemat la audieri în jurul prânzului, dezbaterea având loc cu uşile închise.

El a părăsit sediul DGFP Harghita după aproximativ 45 de minute şi a refuzat să facă orice fel de declaraţie presei.

Surse din cadrul DGFP Harghita au afirmat că sancţionarea disciplinară a acestuia, conform Legii 188/1999, a funcţionarului public, poate fi stabilită, gradual, de la mustrarea scrisă, diminuarea drepturilor salariale cu cinci până la 20 la sută pe o perioadă de până la trei luni, suspendarea drepturilor de avansare, retrogradarea în treptele de salarizare sau retrogradarea în funcţia publică, până la destituirea din funcţia publică.

Conform surselor citate, decizia Comisiei de Disciplină nu va putea fi pusă în aplicare decât după ce ANAF o va face publică, însă, pe de altă parte, conducerea Fiscului trebuie să se supună şi altei prevederi a Legii funcţionarului public, potrivit căreia "în cazul în care fapta a fost sesizată ca abatere disciplinară şi ca infraţiune, procedura angajării sancţiunii disciplinare se suspendă până ce organele de justiţie vor stabili o sentiţă definitivă".

Dosarul în care Csibi Barna este acuzat de instigare la discriminare a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, el fiind audiat, miercuri, la Bucureşti.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au declanşat urmărirea penală faţă de Csibi Barna, acesta fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi instigare la discriminare.

Csibi Barna, care este funcţionar la Direcţia Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, a răspuns în limba maghiară întrebărilor pe care jurnaliştii care îl aşteptau la Parchet i le-au adresat în legătură cu acuzaţiile aduse.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.

Csibi Barna, care a fost detaşat de la Direcţia Finanţelor Publice Harghita la Administraţia Finanţelor Publice Abrud printr-un ordin al şefului ANAF, Sorin Blejnar, a ajuns, luni dimineaţă, la sediul DGFP Alba din municipiul Alba Iulia, unde a discutat cu directorul executiv al instituţiei, după care a anunţat că a hotărât să îşi ia concediu de odihnă şi că nu va merge la noul loc de muncă.

Directotul DGFP Alba a spus că cererea lui Csibi Barna a fost acceptată şi conducerea instituţiei urmează să discute cu reprezentanţii ANAF situaţia angajaului.

În paralel, reprezentanţii mai multor organizaţii din Abrud au anunţat, duminică seară, că au început o campanie de strângere de semnături prin care doresc ca Csibi Barna să fie declarat "persona non grata" în Abrud.

De asemenea, în ultimele zile, în localităţile Abrud şi Câmpeni au avut loc mitinguri ale localnicilor care au cerut ca Csibi Barna să nu fie detaşat la Abrud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici