Csibi Barna a părăsit sediul PICCJ, unde a fost audiat

Csibi Barna a părăsit sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a fost audiat în dosarul în care procurorii au declanşat urmărirea penală a sa pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi instigare la discriminare.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Csibi Barna a părăsit sediul PICCJ, unde a fost audiat

Csibi Barna a părăsit sediul PICCJ, unde a fost audiat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

La ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, el a refuzat să facă declaraţii.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Csibi Barna în 21 martie, potrivit unui comunicat transmis de PICCJ.

"Cauza, având ca obiect incidentul produs la data de 14.03.2011, în centrul Municipiului Miercurea Ciuc, de către învinuitul Csibi Barna, a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita", potrivit sursei citate.

Csibi Barna a venit la ora 12.00, la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însoţit de tatăl său. El a răspuns în limba maghiară întrebărilor pe care jurnaliştii care îl aşteptau la Parchet i le-au adresat în legătură cu acuzaţiile aduse.

Dosarul a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, după ce, iniţial, cercetările fuseseră declanşate de Parchetul Tribunalului Harghita, care s-a autosesizat în acest caz.

Csibi Barna va fi audiat, joi, în Comisia de Disciplină a Direcţiei Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, unde este funcţionar din 2005.

Csibi Barna a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.

De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara că "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

Duminică, administraţia locală din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care solicită revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detaşat la Administraţia Finanţelor Publice Abrud, precum şi demiterea persoanei care a propus o astfel de măsură, respectiv şeful ANAF, Sorin Blejnar.

Primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că în ultimele zile, după ce s-a decis ca Csibi Barna să fie detaşat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" şi mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.

În paralel, reprezentanţii mai multor organizaţii din Abrud au anunţat, duminică seară, că au început o campanie de strângere de semnături prin care doresc ca Csibi Barna să fie declarat "persona non grata" în Abrud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici