Csibi Istvan rămâne în arest
Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan rămâne în arest, ca urmare a hotărârii de vineri a Curţii de Apel Bucureşti, care a admis cererea acuzării, nemulţumită de faptul că în urmă cu o zi o judecătoarea a decis eliberarea inculpatului.
Csibi Istvan rămâne în arest (Imagine: Mediafax Foto)
În urmă cu o zi, judecătoarea Simona Iordănescu a lansat o serie de acuzaţii la adresa colegilor săi magistraţi pe care i-a calificat drept "o haită", în timpul judecătorii procesului lui Csibi, în final stabilind eliberarea acuzatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Vineri, procurorii DIICOT au cerut instanţei să constate că decizia Tribunalului Bucureşti de înlocuire a arestării preventive cu obligaţia de a nu părăsi ţara este ilegală şi motivată ambiguu drept pentru care au cerut ca omul de afaceri să fie judecat în arest preventiv.
Procurorul de şedinţă a arătat că judecătoarea Simona Iordănescu de la Tribunalul Bucureşti nu a avut niciun motiv să înlocuiască arestarea preventivă din cauză că în anchetă nu au apărut elemente sau probe noi, iar cercetarea judecătorească "bate pasul pe loc". Procurorul de şedinţă a spus că judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti nu a studiat îndeajuns rechizitoriul deoarece în actele trimise de DIICOT este calculat prejudiciul pentru fiecare inculpat în parte.
"Nu înţelegem ce anume s-a schimbat. Până acum s-a bătut pasul pe loc. Nu s-au făcut audieri ale inculpaţilor, nu s-au propus probe noi", a spus procurorul de şedinţă, care a adăugat că din motivarea judecătoarei de la Tribunalul Bucureşti înţelege că magistratul a făcut o confuzie între ceea ce trebuia să judece şi luarea măsurii arestării preventive. Adică, prelungirea mandatului de arestare preventivă şi nu emiterea unui mandat de arestare preventivă, a mai spus procurorul.
De partea cealaltă, avocata lui Csibi Istvan a susţinut că prejudiciul din dosar este "o cifră fictivă" şi că omul de afaceri a mai fost achitat în alte cinci dosare.
Judecătoarea Simona Iordănescu arată în motivarea deciziei prin care a înlocuit măsura arestării prevenitive în cazul lui Csibi Istvan că nu consideră că acesta aduce prejudicii ordinii de drept, faptele pentru care este judecat fiind din perioada 1995-2004, iar o parte urmează să se prescrie.
Judecătoarea arată în motivarea deciziei că 11 luni de arest preventiv sunt suficiente şi că a decis ca şi omul de afaceri harghitean Csibi Istvan să fie judecat în libertate pentru a da egalitate de tratament cu celelalte persoane anchetate în acest dosar.
"Mai mult, se constată că rechizitoriul s-a întocmit în 18 martie 2008 de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-DIICOT, faptele fiind săvârşite în perioada 1995-2004 pentru unele dintre acestea urmând să intervină prescripţia", se arată în motivare.
În martie, omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, împreună cu alţi 18 membri ai "grupului său de criminalitate organizată", toţi fiind acuzaţi de infracţiuni economice prin care ar fi prejudicat bugetul de stat cu aproximativ 40 de milioane de lei. Csibi Istvan este în arest din 25 februarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO