CSM a înregistrat lista candidaţilor propuşi pentru posturile vacante din Consiliu

Lista candidaţilor propuşi de magistraţi pentru cele trei locuri vacante în Consiliul Superior al Magistraturii a fost încheiată, astfel pentru reprezentarea instanţei supremă sunt trei candidaţi, pentru curţi de apel sunt trei candidaţi, iar pentru parchete de judecătorie cinci.

Urmărește
21 afișări

Candidaţii pentru Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (ICCJ) sunt judecătorii Victoria Gabriela Bîrsan, Adrian Bordea şi Mona Maria Pivniceru.

Candidaţii pentru curţile de apel sunt Dana Cristina Gârbovan - judecător Curtea de Apel Cluj, Alina Nicoleta Ghica - judecător Curtea de Apel Bucureşti, Mihai Viorel Tudoran - judecător Curtea de Apel Ploieşti.

Candidaţii pentru parchetele de pe lângă judecătorii sunt Florentina Gavadia - Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6, Claudiu Constantin Sandu - Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, Otilia Iolanda Elena Miclosina - Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, Ionel Dorel Motiu - Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, Alexe Scurtu - Parchetul de pe lângă Judecătoria Gaeşti.

Luni, 30 mai, a fost data stabilită pentru convocarea adunărilor generale pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, de către preşedinţii comitetelor electorale locale, prin anunţ public, cu precizarea datei, a orei şi a locului de desfăşurare.

Potrivit calendarului alegerilor, 17 iunie este data adunării generale pentru desemnarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din candidaţii propuşi de judecători şi procurori. Potrivit articolului 33, alineatul 2, din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, la alegerile organizate pentru ocuparea funcţiei devenite vacante înainte de expirarea mandatului, au dreptul de a vota şi judecătorii de la curţile de apel care nu şi-au desemnat candidaţi pentru alegeri.

În 4 aprilie, Comisia juridică a Senatului a validat candidaturile reprezentanţilor societăţii civile, respectiv a Georgianei Iorgulescu - propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, Centrul de resurse Juridice şi Asociaţia Pro Democraţia, Virgil Melnic - propus de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Doinel Dinuică - din partea Universităţii Spiru Haret, Radu Cornel Andreica - LADO şi cea a lui Ovidiu Horia Maican, din partea Fundaţia Freedom House.

Luni, 30 mai, conducerea Senatului a decis amânarea cu încă o săptămână a votului privind reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii.

Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice şi Private (SOROCAPP) contestă candidatura lui Doinel Dinuică, întrucât ar fi incompatibil, "nu este eligibil pentru funcţia de membru CSM, deoarece nu îndeplineşte cerinţa de înaltă reputaţie profesională şi morală", pentru că a fost implicat în 2005 "în numirea unor notari publici de către fostul ministru de Justiţie Rodica Stănoiu". "Evenimentele respective, cunoscute de opinia publică, ridică dubii cu privire la integritatea morală a candidatului", spune SOROCAPP, într-o scrisoare deschisă adresată marţi preşedintelui Senatului şi şefului statului, precizând că, dacă nu va fi luată în considerare cererea sa, îşi rezervă dreptul de a se adresa Curţii Constituţionale.

Senatul trebuie să desemneze doi membri ai societăţii civile în CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici