MOTIVARE CSM în cazul Kovesi: În cererea de revocare nu s-a făcut referire punctual la atribuţiile încălcate. Avizul negativ a ajuns la Cotroceni | DOCUMENT

Procurorii CSM au motivat avizul negativ dat cererii de revocare a şefei DNA, făcută de ministrul Justiţiei, menţionând, printre altele, că "în solicitare nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate". Preşedintele Klaus Iohannis va lua o decizie privind cererea lui Tudorel Toader de revocare a procurorului şef al DNA.

Urmărește
9286 afișări
Imaginea articolului MOTIVARE CSM în cazul Kovesi: În cererea de revocare nu s-a făcut referire punctual la atribuţiile încălcate. Avizul negativ a ajuns la Cotroceni | DOCUMENT

CSM a motivat decizia privid cererea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi. Avizul, transmis la Cotroceni

Documentul are 51 de pagini, prima parte a motivării conţinând susţinerile celor două părţi: ministrul Justiţiei şi procurorul şef al DNA.

Secţia pentru procurori a CSM a explicat în motivare că legea "instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru compoenente manageriale: organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudini manageriale".

"Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată. Se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fărtă o individualizare concretă: a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportametale, a atribuţiilor neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos", se precizează în document.

Secţia pentru Procurori a susţinut, referitor la deciziile CCR, că acestea vizează o conduită viitoare.

"A imputa unei astfel de autorităţi (şi implicit conducătorului său) o conduită adoptată anterior pronunţării deciziei Curţii echivalează cu o sancţiune faţă de lipsa de previziune a soluţiilor viitoare ale instanţei constituţionale. Or, Secţia constată, pe de o parte, că jurispridenţa CCR a cunoscut modificări ale practicii sale anterioare, iar, pe de altă parte, că o decizie de acest fel prin care CCR analizează cadrul legal de efectuare a unei anchete penale, prin raportare la fapte vizând adoptarea unui act normativ, nu se regăsea până la acel moment în jurisprudenţa sa", se menţionează în document.

Secţia pentru procurori susţine că deciziile CCR nu pot constitui un motiv de revocare.

În ceea ce priveşte susţinerea ministrului Tudorel Toader, referitoare la faptul că Kovesi ar fi contestat actele şi autoritatea CCR în cadru unei întâlniri cu magistraţi din străinătate - Republica Moldova, procurorii CSM spun că nu poate fi echivalată cu o contestare.

De asemena, referitor la acuzaţia de contestarea a autorităţii Parlamentului prin critici aduse proiectelor de legi, Secţia pentru procurori a constatat că nu este o critică ci sunt "simple constatări cu privire la impactul anumitor modificări legislative asupra unor anchete penale".

Secţia pentru procurori a CSM a trimis avizul negativ dat în cazul cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi la Cotroceni.

"În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale", transmite CSM.

Ministrul Justiţiei a declarat, luni, că procurorii din CSM au luat o hotărâre rapidă, "instant".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici