CSM a respins cererea de apărare a independenţei şi a reputaţiei procurorilor DNA

CSM a decis, în urma plenului de marţi, să respingă raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar şi a reputaţiei procurorilor DNA cu opt la şapte voturi, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.

Urmărește
1914 afișări
Imaginea articolului CSM a respins cererea de apărare a independenţei şi a reputaţiei procurorilor DNA

CSM a respins cererea de apărare a independenţei şi a reputaţiei procurorilor DNA

Membrii CSM au decis să respingă, cu opt voturi la şapte, raportul Inspecţiei Judiciare privind apărarea independenţei sistemului judiciar şi reputaţiei profesionale a procurorilor din cadrul DNA.

Concret, este vorba despre demersul a 135 de procurori din cadrul DNA, care au decis, în luna februarie 2018, să iniţieze o cerere de apărare a reputaţiei profesionale şi a independenţei procurorilor din cadrul DNA.

"Noi, procurorii din D.N.A, am decis să iniţiem o cerere de apărare a reputaţiei profesionale şi a independenţei procurorilor din cadrul DNA, în temeiul disp. art.30 alin.2 din Legea nr.317/2004, pe care să o adresăm Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere evenimentele din ultimele zile când, în spaţiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce deţin funcţii publice sau politice, pornind de la susţineri neprobate formulate de un inculpat trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă pentru fapte corupţie, au făcut afirmaţii cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea că procurorii din cadrul DNA administrează probe cu încălcarea legii", se arată într-un comunicat transmis la vremea respectivă de procurorul DNA Paul Dumitriu.

Procurorii DNA se arătau surprinşi, potrivit sursei citate, că persoane cu funcţii de demnitate publică au lansat acuzaţii nefondate la nivelul întregului corp profesional al procurorilor Direcţiei, în ceea ce ei consideră "o încercare sistematică de a discredita întreaga activitate pe care am realizat-o în ultimii ani".

"Am cerut Consiliului Superior al Magistraturii să constate că toate aceste afirmaţii, unele dintre ele de o gravitate deosebită, sunt nefondate, fiind făcute doar pentru a ne discredita profesional, pentru a induce în rândul opiniei publice ideea că procurorii DNA sunt abuzivi, neprofesionişti, lipsiţi de orice etică. Nu intenţionăm, prin acest demers, să cauţionăm vreun act de ilegalitate al vreunui coleg şi avem încredere că sistemul de justiţie şi-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi şi sancţiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror. Ceea ce dorim noi este să cerem singurei instituţii abilitate să ne apere independenţa şi reputaţia profesională, să facă ceea ce are în obligaţiile prevăzute de Legea nr.317/2004 – să constate că toate aceste afirmaţii denigratoare la adresa noastră şi a muncii noastre sunt neadevărate şi au ca scop intimidarea celor angajaţi în lupta împotriva corupţiei şi afectarea sistemului de justiţie", se mai arăta în comunicat.

Documentul transmis atunci nu era semnat, ci doar se preciza la final că autorii sunt 135 de procurori din DNA şi că parte dintre procurori se aflau la acel moment în concedii, motiv pentru care nu şi-au exprimat opinia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici