CSM cere tuturor forţelor politice să nu aducă atingere independenţei justiţiei: Este inacceptabil orice refuz de a aplica deciziile instanţelor sau ale CC

Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor forţelor politice să nu aducă atingere independenţei justiţiei, prin disputele lor, ceea ce presupune inclusiv executarea hotărârilor judecătoreşti, CSM considerând inacceptabil orice refuz de a aplica deciziile instanţelor sau ale Curţii Constituţionale.

Urmărește
630 afișări
Imaginea articolului CSM cere tuturor forţelor politice să nu aducă atingere independenţei justiţiei: Este inacceptabil orice refuz de a aplica deciziile instanţelor sau ale CC

CSM cere tuturor forţelor politice să nu aducă atingere independenţei justiţiei: Este inacceptabil orice refuz de a aplica deciziile instanţelor sau ale CC

Redăm integral comunicatul de presă al CSM:

"În şedinţa din 10 iulie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie potenţialul de afectare a independenţei justiţiei prin activităţi în desfăşurare pe scena politică românească.

În calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, solicită, tuturor forţelor politice să nu aducă atingere prin disputele lor politice, independenţei justiţiei, atribut fundamental al sistemului judiciar.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii face apel la responsabilitate din partea tuturor actorilor politici şi vectorilor de opinie de a se abţine în a vehicula potenţiale candidaturi sau propuneri de numire în funcţii cheie în justiţie - cum sunt funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cea de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Plenul apreciază ca inoportună luarea unor decizii definitive în perioada de provizorat instituţional.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii subliniază că independenţa justiţiei presupune inclusiv executarea hotărârilor judecătoreşti. Ca urmare, consideră inacceptabil orice refuz, din partea oricărei entităţi sau puteri a statului, de a pune în executare hotărâri irevocabile pronunţate de o instanţă de judecată (incompatibilitatea deputatului Sergiu Andon, confirmată de către instanţa supremă-n.r.) sau decizii ale Curţii Constituţionale (CC).

Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscului ca prin competiţia politică internă marcate de derapaje de la principiul supremaţiei legii să fie subminate progresele din perspectiva îndeplinirii condiţionalitălor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu grave consecinţe în planul recunoaşterii depline a României ca Stat Membru al Uniunii Europene".

- Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, premierului. Această decizie nu s-a publicat în Monitorul Oficial, astfel că la Bruxelles a plecat premierul.

- În 27 iunie, ministrul Justiţiei a anunţat că va solicita verificarea a doi judecători ai Curţii Constituţionale despre care susţinea că sunt incompatibili, ulterior demnitarul a transmis înm acest sens sesizări la Curtea Constituţională şi la Agenţia Naţională de Integritate. În 5 iulie, ministrul şi-a retras sesizările.

- ANI a solicitat Parlamentul de mai multe ori revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin-Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, în 6 iulie, ca problema incompatibilităţii deputaţilor Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) să fie retrimisă la comisia juridică, ignorând deciziile autorităţilor.

Tot în 6 iulie, Andon afirma la TVR că oricum el nu mai vrea să candideze la alegerile parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici