- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Criticile vizând judecătorii şi procurorii în ansamblu sunt nepermise
Criticile vizând judecătorii şi procurorii în ansamblu sunt nepermise, iar orice fel de acuze, generale şi nefondate, slăbesc autoritatea justiţiei şi scad încrederea cetăţenilor în aceasta, precizează, miercuri, CSM.
"CSM a luat la cunoştinţă de criticile preşedintelui ţării cu privire la «răul» pe care justiţia l-ar fi făcut societăţii, a reflectat asupra declaraţiilor premierului cu privire la soluţiile date de judecători în cauzele de litigii de muncă şi a luat act de declaraţiile unui lider al opoziţiei cu privire la procurorii care trebuie să «nu uite niciodată că există şi după Băsescu viaţă, lege, răspundere»", se arată într-un comunicat transmis de MEDIAFAX.
În acest context, CSM reaminteşte standardele internaţionale în domeniu, potrivit cărora, "dacă comentează deciziile judecătoreşti, executivul şi legislativul trebuie să evite criticile care ar submina independenţa puterii judecătoreşti sau ar slăbi încrederea publicului în justiţie; de asemenea, acestea ar trebui să evite acţiuni ce pot pune sub semnul întrebării intenţia lor de a respecta deciziile judecătorilor, altele decât cele prin care îşi manifestă intenţia lor de a formula o cale de atac".
Totodată, CSM reaminteşte considerentele reţinute de instanţa constituţională prin Decizia 435/2006: "Libertatea de exprimare şi de critică este indispensabilă democraţiei constituţionale, însă ea trebuie să fie respectuoasă, chiar şi atunci când exprimă o atitudine critică fermă. Întrucât independenţa autorităţii judecătoreşti este garantată prin Constituţie, este imperioasă o protejare efectivă, în sens constituţional, a magistraţilor împotriva atacurilor şi denigrărilor de orice natură ar fi ele, aceasta cu atât mai mult, cu cât magistraţii, care sunt lipsiţi de orice drept de replică în legătură cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui să poată conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă".
Consiliul Superior al Magistraturii precizează că orice fel de acuze, generale şi nefondate, slăbesc autoritatea justiţiei şi scad încrederea cetăţenilor în aceasta, iar criticile vizând judecătorii şi procurorii în ansamblu sunt nepermise.
"CSM respectă celelalte puteri şi cere ca şi celelalte puteri să respecte justiţia şi să recunoască autoritatea judecătorilor. CSM apreciază că şi datorită magistraţilor criza economică şi financiară a fost depăşită iar drepturile celor care au apelat la justiţie în această perioadă au putut fi astfel respectate", potrivit instituţiei.
Liderul PNL Crin Antonescu le-a transmis, sâmbătă, angajaţilor din serviciile speciale, justiţie, Garda Financiară şi prefecturi să respecte instituţiile în care lucrează, să-şi facă datoria în mod corect şi să nu uite niciodată că există viaţă şi răspundere şi după Traian Băsescu.
"Vă respectăm, respectăm pregătirea dumneavoastră profesională, munca dumneavoastră, instituţiile dumneavoastră, care sunt necesare. Vă cerem să le respectaţi şi dumneavoastră, toţi. Să vă faceţi datoria corect! Să nu uitaţi niciodată că există şi după Băsescu viaţă, lege, răspundere!", a spus Antonescu, sâmbătă, la Sala Palatului, în discursul său în faţa celor aproximativ cinci mii de aleşi locali ai USL.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, oficial, România respinge adăugarea de condiţii pentru aderarea la Spaţiul Schengen, dar că, luând notă de opţiunile unor state precum Olanda, Franţa, Germania, nu poate să nu dea toată atenţia MCV şi să recunoască deficienţele din justiţie.
El a precizat că se referă în primul rând la termenele lungi de judecată şi la "procedurile de tergiversare" a proceselor la ÎCCJ.
Preşedintele a mai spus că sunt foarte multe dosare în care judecătorii pur şi simplu refuză să ia notă de faptul că au cadru legal "pentru a respinge jocurile avocaţilor", care introduc excepţii la fiecare termen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO