Potrivit CSM, vizate sunt declaraţiile făcute de Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu în spaţiul public, în perioada 7 – 21 iunie 2015, atât prin intermediul unor posturi de televiziune cât şi în Parlamentul României, în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Afirmaţiile lansate în spaţiul public s-au referit la activitatea judiciară desfăşurată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la lipsa de independenţă a acestora, în sensul că instrumentează dosare penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, în scop politic, urmărind demisia guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare. S-a indus ideea că instituţii de forţă ale statului, prin activitatea abuzivă desfăşurată şi neconştientizarea responsabilităţii pe care o au, urmăresc printr-o încercare de lovitură de stat înlăturarea unui regim democratic ales”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de CSM.
Plenul consiliului a decis că declaraţiile celor doi au depăşit cadrul dicursului politic, „aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia”.
În cadrul cercetărilor, inspectorii au constatat că susţinerile celor doi sunt acuzaţii nefondate şi constituie „o încercare de disculpare în faţa opiniei publice la acuzele formulate de procurori la adresa domnului Victor Ponta în dosarul instrumentat de DNA, în care avea calitatea de inculpat”, transmite CSM.