CSM, despre sesizarea MEDIAFAX: Decidem în următoarea şedinţă dacă sesizăm Inspecţia Judiciară

Sesizarea MEDIAFAX a fost inclusă în documentaţia în baza căreia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, pe 4 aprilie, printre altele, declasificarea protocoalelor încheiate cu serviciile de informaţii, CSM precizând ca va decide în următoarea şedinţă dacă sesizează Inspecţia Judiciară.

Urmărește
1522 afișări
Imaginea articolului CSM, despre sesizarea MEDIAFAX: Decidem în următoarea şedinţă dacă sesizăm Inspecţia Judiciară

CSM, despre sesizarea MEDIAFAX: Decidem în următoarea şedinţă dacă sesizăm Inspecţia Judiciară

"Solicitarea formulată la data de 02.04.2018 de Mediafax S.A., prin administrator special Adrian Sârbu, a fost inclusă în documentaţia cu privire la răspunsurile transmise de instituţiile din sistemul judiciar având ca obiect protocoalele încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, analizată în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din data de 04 aprilie 2018", se arată într-un răspuns al Consiliului Superior al Magistraturii, remis marţi MEDIAFAX.

Printre soluţiile adoptate de plenul CSM în şedinţa din 4 aprilie, se numără transmiterea unei solicitări către instituţiile emitente pentru demararea procedurii de declasificare a protocoalelor, trimiterea unei solicitări către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea comunicării Hotărârii nr 17/2005, care a stat la baza încheierii multor documente de acest fel, iar în situaţia în care această decizie este secretă, să se aprecieze asupra desecretizării, transmiterea unei adrese către Parchetul General prin care să se precizeze dacă protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public şi SRI a fost denunţat formal şi în ce act sau transmiterea, de asemenea, a unei solicitări către instanţa supremă şi curţile de apel pentru ca acestea să spună dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanţe şi parchete.

În baza aceloraşi documente, tot în şedinţa din 4 aprilie, plenul CSM a decis să transmită o solicitare la Parchetul General prin care procurorii să comunice, printre altele, dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, precum şi aria de acţiune a acestora, dacă a existat un flux de informaţii şi s-au realizat comunicări între Ministerul Public şi SRI, aria acestor comunicări, precum şi numărul şi data acestora, dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a protocolului încheiat în 2009 şi comunicarea acestora, instituţiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat protocolul, instituţia la iniţiativa căreia s-a realizat încheierea protocolului, precum şi dacă există acte adiţionale sau acte subsecvente la respectivul protocol.

"În ceea ce priveşte propunerea referitoare la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, în temeiul art. 74 din Legea 317/2004, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, plenul a constatat incidenţa art. 122 alin. 1 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca votul să fie reluat în proxima şedinţă a acestuia", se mai arată în răspunsul transmis de CSM.

Consiliul mai transmite că, în raport de obiectul solicitării, aceasta a fost transmisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a fi soluţionată conform competenţelor legale.

Luni, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a decis să ceară Comisiei de Control al SRI un raport privind sesizarea formulată de MEDIAFAX, întrucât forul care controlează Serviciul are posibilitatea de a face o analiză mai amănunţită şi de a cere clarificări SRI.

"Propunerea ar fi să facem o solicitare către Biroul permanent ca după ce se naşte rezultatul de la Comisia de control al SRI să ni se pună şi nouă raportul, încât să vedem care sunt încălcările privind drepturile omului ca să putem merge mai departe şi a putea face ulterior propuneri pertinente şi noi", a spus vicepreşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Ioan Narcis Chiseliţă, senator PSD.

Propunerea a fost aprobată cu cinci voturi “pentru”, două abţineri şi un vot “împotrivă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici