- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.10.2017, 19:43)
- Andreea Traicu
CSM: Detaşările magistraţilor în curs sunt legale şi se menţin. Cele ulterioare hotărârii nu pot depăşi şase ani
CSM a decis, în şedinţa de joi, că detaşările magistraţilor în curs sunt legale şi se menţin, însă cele ulterioare hotărârii Consiliului nu pot depăşi, cumulat, şase ani. Încetarea detaşării procurorilor şi judecătorilor la CSM poate fi cerută doar de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului.
Urmărește
346 afișări
CSM: Detaşările magistraţilor în curs sunt legale şi se menţin. Cele ulterioare hotărârii nu pot depăşi şase ani
"Detaşările în curs dispuse anterior prezentei hotărâri, sunt legale şi se menţin; (majoritate:10 DA; 6 NU). Detaşările ulterioare datei prezentei hotărâri pot fi dispuse şi prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depăşească termenul legal de 6 ani; (unanimitate)", sunt deciziile Plenului CSM.
De asemenea, Consiliul a hotărât că "actul administrativ ce a intrat în circuitul civil prin care s-a dispus detaşarea unui magistrat poate fi anulat doar de instanţa de judecată în condiţiile art.1 alin.(6) din Legea nr.554/2004; (unanimitate)"
În legătură cu situaţia magistraţilor detaşaţi ce ocupă o funcţie de conducere în cadrul aparatului propriu al Consiliului, s-a apreciat că "încetarea detaşării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcţie de conducere în aparatul propriu al Consiliului poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în funcţia de conducere (majoritate:10 DA; 6 NU).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Plenul CSM susţine că "în cazul judecătorilor şi procurorilor detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, încetarea detaşării poate fi dispusă numai la solicitarea preşedintelui Consiliului şi a vicepreşedintelui Consiliului. (majoritate: 9 DA, 6 NU, 1 NUL)".
Deciziile au fost luate după ce judecătorii Gabriela Baltag, Nicoleta Ţînţ, Lia Savonea, Simona Marcu şi Evelina Oprina au solicitat încetarea detaşării la CSM pentru 27 de magistraţi, 15 fiind judecători şi 12 procurori.
"Am constatat că prevederile legale referitoare la detaşarea magistraţilor în cadrul CSM au fost interpretate într-o manieră care să permită prelungirea acesteia sine die, în pofida dispoziţiilor explicite ale normelor legale. Am remarcat faptul că, printr-un artificiu juridic, în cazul mai multor magistraţi s-a procedat la prelungirea perioadei de detaşare peste durata maximă prevăzută de lege. astfel, după epuizarea primei perioade de detaşare şi a unei prelungiri s-a dispus o nouă detaşare a respectivului judecător sau procuror ajungându-se astfel ca unii dintre aceştia să nu mai revină la instanţele sau parchetele de unde provin nici după 10 ani. Considerăm că o astfel de practică este nelegală", susţineau cei cinci magistraţi în adresă.
Citeşte şi: Donald Trump a adoptat un ordin pentru modificarea "Obamacare": "Voi recurge la puterea stiloului prezidenţial pentru a oferi servicii medicale multor oameni, rapid"
Citeşte şi: Victor Ponta trebuie să-i plătească 10.000 de lei daune lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu. Decizia este definitivă
Citeşte şi: Comisia de control al SRI a primit un document cu privire "la sufrageria lui Oprea" din 2009, dar este SECRET. Manda: Cerem declasificarea
Citeşte şi: Discuţiile cu Londra pe tema Brexit sunt în "impas". Discuţiile, blocate la suma pe care Marea Britanie trebuie s-o achite la ieşirea din UE
Citeşte şi: Naşul TV a rămas fără "Naş" – Radu Moraru destituit din toate funcţiile deţinute la postul TV
Citeşte şi: BREAKING: Administraţia Trump a retras Statele Unite din UNESCO. Organizaţia a reacţionat imediat
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Primărie din Gorj, în pragul falimentului, după ce au fost majorate salariile angajaţilor. Cât câştigă primarul şi care este cea mai mică leafă din instituţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe