CSM: Eliminarea prezumţiei de liceitate a dobândirii averilor ar reprezenta un regres

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că eliminarea prezumţiei de liceitate a dobândirii averilor ar reprezenta un regres în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, iar confiscarea bunurilor obţinute ilegal ar trebuie prevăzută constituţional.

Urmărește
105 afișări

"Eliminarea prezumţiei de liceitate a dobândirii averilor ar reprezenta un regres în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Confiscarea averilor dobândite ilicit poate şi trebuie să fie prevăzută constituţional pentru a garanta interesul general al societăţii româneşti, dar şi interesul individual al persoanelor care şi-au dobândit în mod licit averea", spune CSM, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Având în vedere dezbaterile publice în jurul confiscării averilor dobândite ilicit, precum şi asupra punctului de vedere transmis Curţii Constituţionale de către CSM, Consiliul arată că magistraţii au îndatorirea de a proteja statul de drept.

"Cu atât mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii, garant al independenţei justiţiei, trebuie să vegheze la modul cum sunt protejate drepturile şi libertăţile omului şi să atragă atenţia asupra iniţiativelor care pot suprima sau limita garanţiile acestora, inerente unei societăţi democratice şi câştiguri irevocabile ale statului de drept. CSM nu intenţionează în niciun fel să intre în dezbaterile politice asupra acestui aspect, dar înţelege să-şi îndeplinească ferm şi neutru datoria constituţională", spune sursa citată.

În acest context, CSM a înaintat un memoriu tehnic Curţii Constituţionale prin care a atenţionat asupra anumitor prevederi cuprinse în proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României. Unul dintre subiectele analizate a fost propunerea de eliminare a prezumţiei caracterului licit de dobândire a averii (art. 44 alin. 8 din Constituţie).

CSM susţine, în continuare, că eliminarea acestei dispoziţii ar depăşi limitele revizuirii (art. 152 par. 2 din Constituţie). Dreptul la proprietate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, specific democraţiei constituţionale. Proprietatea trebuie ocrotită şi garantată, aşa cum a făcut-o de altfel constituantul prin art. 136 din Constituţie (proprietatea este inviolabilă) şi prin art. 44 din acelaşi act fundamental. Garanţiile dreptului de proprietate reprezintă un câştig inestimabil al Revoluţiei din decembrie 1989. Constituţia comunistă nu prevedea nicio garanţie iar experienţa anilor de dictatură comunistă au demonstrat că, fără garanţii constituţionale, dreptul de proprietate privată poate fi supus sistematic unui control etatic de cele mai multe ori abuziv şi represiv.

Interesul oricărei persoane este de a se bucura pe deplin de proprietatea privată a bunurilor sale; de aceea Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului a înscris, ca drept fundamental, acest interes particular în Protocolul 1 al Convenţiei (art. 1). Dobândirea licită a proprietăţii, din aceste considerente, este şi trebuie să fie o prezumţie, iar confiscarea acesteia nu poate avea loc atât timp cât prezumţia operează. În aceste condiţii, CSM consideră că eliminarea garanţiei de prezumţie a liceităţii dobândirii proprietăţii ar reprezenta un regres în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

"Este tot atât de adevărat, însă, că, în cei peste 20 de ani de după Revoluţia din 1989, au fost numeroase cazuri în care dobândirea proprietăţii a avut la bază, cel puţin aparent, ilicitul. Iar acest ilicit, dacă este dovedit, trebuie drastic şi sever sancţionat. În chiar condiţiile actualei Constituţii, acest lucru este posibil pentru că paragraful 1 al art. 44 prevede că dreptul de proprietate este garantat, însă limitele garanţiilor ca şi conţinutul acestor garanţii sunt prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, modul de reglementare prin legi şi aplicarea promptă a acestor reglementări de organele şi autorităţile chemate să aplice legea sunt cele care ar trebui să constituie principala preocupare pentru a sancţiona ilicitul, inclusiv prin confiscarea bunurilor dobândite în acest fel", mai afirmă CSM.

Din aceste motive,arată Consiliul, pentru a realiza atât interesul general, dar şi cel individual (al persoanelor care şi-au dobândit licit proprietatea), CSM consideră că este necesar ca limitele garanţiilor să fie prevăzute în chiar Constituţia României, ca urmare a completării art. 44 paragraf 8. În acest fel, garanţia neconfiscării averii dobândite licit, ca şi a prezumţiei de dobândire licită, trebuie păstrată, din raţiunile mai sus arătate, însă textul trebuie completat cu excepţia în care atunci când, pe baza unui proces finalizat printr-o hotărâre judecătorească, se demonstrează caracterul ilicit, averea sau partea din avere, inclusiv cea provenită din valorificarea bunurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunii, se confiscă.

CSM declară că va lua parte la orice dezbatere publică vizând modificarea Constituţiei, apărând principiile statului de drept, interesele instanţelor şi ale parchetelor, dar şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Abrogarea textului privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată, potrivit deciziei de vineri a Curţii Constituţionale (CC).

CC, cu majoritate de voturi, constată că eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie, potrivit căreia "Caracterul licit al dobândirii se prezumă" este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie.

Articolul 44 privind dreptul de proprietate privată din actuala Constituţie prevede: (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege. (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală. (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire. (4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor. (5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii. (6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie. (7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului. (8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă. (9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.

Proiectul Preşedinţiei şi Guvernului de revizuire a Legii fundamentale prevede abrogarea alineatului (8), respectiv "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la începutul consultărilor cu liderii USL, că imediat ce primeşte avizul CC va trimite proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament, precizând că este hotărât să nu renunţe la scoaterea caracterului licit al averii din legea fundamentală.

Vreau să ştiţi că sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite, cu atât mai mult cu cât o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite, sigur, cu binecuvântarea justiţiei", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici