- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM face verificări cu privire la publicarea unor documente din dosare penale
Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declanşat verificări cu privire la publicarea unor documente din dosare aflate în fază de urmărire penală sau deja în instanţă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Consiliului, Cecilia Morariu.
CSM face verificări cu privire la publicarea unor documente din dosare penale (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Încă de săptămâna trecută au fost adunate articole de presă privind documente care ar figura în dosare de urmărire penală sau aflate la instanţă, pentru a se vedea dacă s-a încălcat procedurile impuse cu privire la publicitate, potrivit sursei citate.
Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost solicitat un punct de vedere referitor la respectarea acestor proceduri, în urma publicării stenogramelor din dosarul în care este acuzat Sorin Ovidiu Vîntu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 13:00, prezența la vot este de 22,42 %. 4 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
În ultima perioadă, asociaţii de magistraţi şi oameni politici au reclamat publicarea stenogramelor din dosare de urmărire penală, devenite publice odată cu trimiterea cazurilor pe rolul instanţelor. Două asociaţii de magistraţi au făcut sesizare la CSM, pentru modificarea legii.
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru CSM, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, din 28 octombrie (înainte de alegerile pentru componenţa viitorului Consiliu), că nu se poate vorbi de o lipsă a legii din acest punct de vedere, ci de o lipsă a ceea ce înseamnă respectarea legii.
"Nu de lege ducem lipsă şi, în general, nu de lege ducem lipsă. Ducem lipsă de ceea ce înseamnă respectarea legii şi eu cred că cuvântul de ordine care ar trebui să fie zilnic în atenţia tuturor ar fi acela de a se respecta legea. Nu este pentru prima dată când ne confrutăm cu asemenea situaţii, au mai fost în mandatele anterioare cazuri de acelaşi gen. Sigur că există dispoziţii procedurale care sunt foarte clare şi care permit consultarea dosarelor numai în anumite condiţii, mă refer aici îndeosebi la dosarele aflate în faza de urmărire penală. Avem un Cod deontologic care stabileşte reguli de comportament pentru magistraţi. Aceste scurgeri de informaţii nu fac bine nici imaginii justiţiei, pentru că în cele din urmă se răsfrâng negativ asupra sistemului. Eu cred că Inspecţia ar trebui să ajungă cât mai urgent posibil la o concluzie, să stabilească faptele, împrejurările în care s-au comis, să stabilească, dacă este cazul, vinovăţia persoanelor şi Consiliul să acţioneze cu fermitate pentru a pune capăt definitiv acestei situaţii neplăcute, repet nu numai pentru părţile implicate, ci în ultimă instanţă pentru justiţie", a spus Dan Lupaşcu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO