- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.08.2012, 11:50)
- Livia Ispas ,
CSM îi răspunde lui Crin Antonescu: Am luat act cu profundă îngrijorare de acuzaţiile formulate. Solicităm neinterferenţa actorilor politici în sfera justiţiei
Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, joi, solicitărilor preşedintelui interimar, Crin Antonescu, arătând că a luat act cu profundă îngrijorare de acuzaţiile formulate de acesta în cazul anchetelor penale privind referendumul şi cerând neinterferenţa actorilor politici în sfera justiţiei.
Urmărește
6337 afișări
CSM îi răspunde lui Crin Antonescu, solicitând neinterferenţa actorilor politici în sfera justiţiei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui României, aflate în curs de derulare", se arată într-un comunicat de presă de joi al Consiliului Superior al Magistraturii.
În cazul solicitării preşedintelui interimar, Crin Antonescu, privind convocarea de către CSM a unei şedinţe a acestui for pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, preşedintele Consiliului arată, în comunicatul de presă citat, că pocedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului.
"Conform art. 13 alin. 1) din Hotărârea menţionată Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, după caz, ai secţiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea în şedinţă a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , şi anume 20-24 august 2012", a precizat preşedintele CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Totodată, preşedintele CSM arată că activitatea procurorilor se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic.
"Potrivit Constituţiei României, procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive", a subliniat preşedintele CSM.
Preşedintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa publică din 24 mai 2007, că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească".
Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM arată că a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor in stat.
"Reamintim recomandările adresate României de către Comisia Europeană, în recentul Raport de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din iulie 2012, în special Recomandarea nr. 1 vizând: Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar", a precizat preşedintele CSM.
Conducerea Consiliului reiterează "apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României".
"Conducerea CSM solicită actorilor politici abţinere de la orice manifestare de natură a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mai arată în comunicatul citat.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că cere preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie.
"Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Ţara are nevoie de un ministru stabil la justiţie, trebuie să se întâmple cât mai repede", a spus Antonescu.
El a precizat că aşteaptă un răspuns cât mai curând, în cursul zilei de joi.
Totodată, Crin Antonescu a declarat că cere procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.
El a precizat că nu formulează acuzaţii legate de aceste anchete, dar consideră că sunt necesare lămuriri, date fiind amploarea lor.
"Având în vedere amploarea lor (a cercetărilor, n.r.), având în vedere modalităţile fără precendent – pentru că cel puţin din cât cunoaştem istoria României, de la colectivizarea forţată din anii 50 un asemenea desant de procurori din poartă în poartă în satele româneşti nu s-a mai cunoscut - având în vedere faptul că acelaşi Parchet, cu aceiaşi conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale nu a acţionat aproape deloc, nicidecum în asemenea proporţii, cred că e necesar, şi cer pe această cale procurorului general al republicii, să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestor cercetări", a spus Antonescu.
Preşedintele interimar a menţionat că nu are îndoieli asupra acoperirii legale a acţiunilor procurorilor: "Eu nu am îndoieli că toţi procurorii care fac aceste cercetări în aceste zile au acoperire legală".
"Nu ştiu în ce măsură ceea ce mulţi dintre noi, care nu suntem jurişti, ştiam - că, de exemplu, mărturia cu jurământ, cu Sfânta Scriptură, se depune în faţa instanţei judecătoreşti s-a modificat şi se depune şi în faţa procurorilor", a spus Antonescu.
El a subliniat faptul că, în legătură cu cercetările desfăşurate de procurori în aceste momente, sunt chestiuni asupra cărora şefulul Parchetului General are datoria să lămurească opinia publică pentru că, în caz contrar, poate să existe şi să se extindă sentimentul că această instanţă acţionează în scop politic.
Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a afirmat că va cere procurorului general, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din 20 august, explicaţii privind acţiunile Parchetului în cazul referendumului, arătând că a fost informat că DNA nu are competenţa de a ancheta cauze legate de alegeri, ci doar probleme de corupţie
"Eu nu pot să convoc CSM, dar voi participa luni la şedinţa deja convocată şi voi cere ca procurorul general, doamna Kovesi, să prezinte o informare despre ceea ce în acest moment, aşa cum arată, este o acţiune de persecuţie politică a oamenilor care au votat la referendum. Din ceea ce mi-au spus colegii de la Ministerul Justiţiei, DNA nici nu are competenţa de a ancheta decât cauze de corupţie, nu cauze care ţin de alegeri. Voi cere explicaţii de la procurorul general", a declarat Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26