CSM: În fiecare an, justiţia română a înregistrat un deficit de magistraţi

Consiliul Superior la Magistraturii arată într-un Raport privind starea justiţiei că, în fiecare an, justiţia română a înregistrat un deficit al posturilor de judecător şi procuror necesare pe de o parte, şi ocupate efectiv pe de altă parte.

Urmărește
23 afișări

Exceptând anul 2005 în ceea ce priveşte parchetele, şi anul 2009 atât în cazul instanţelor cât şi al parchetelor, în perioada 2005 – 2010, numărul judecătorilor şi procurorilor intraţi în sistem a fost mai mare decât al celor care au ieşit din sistem.

"Situaţia înregistrată la nivelul anului 2005 la parchete şi, în anul 2009, atât la instanţe cât şi la parchete, când numărul intrărilor nu a acoperit cel puţin ieşirile, a avut drept cauză pensionările masive intervenite în aceşti ani, generate de instabilitatea legislativă şi ameninţările de afectare negativă a dreptului la pensie a magistraţilor", se arată în documentul citat.

Prin procedurile derulate în cursul anului 2010, la nivelul CSM s-a reuşit diminuarea numărului posturilor vacante atât la instanţe cât şi la parchete, astfel: de la 558 posturi vacante de judecător la începutul perioadei de referinţă, la 435 de posturi vacante la sfârşitul anului 2010 şi de la 621 de posturi vacante de procuror la începutul anului 2010, la 482 de astfel de posturi la finele perioadei.

De altfel, spune CSM, se remarcă faptul că la instanţe a fost cel mai mare număr din ultimii şase ani de magistraţi intraţi în sistem, şi cel mai mic număr de judecători pensionaţi.

"Cu toate acestea, 31% dintre instanţe şi 32% dintre parchete au înregistrat, în cursul anului 2010, o încărcătură pe judecător/procuror peste media la nivel naţional, ceea ce conduce la concluzia că necesarul de resurse umane din sistem este mult mai mare, prin raportare la creşterea semnificativă de activitate înregistrată în perioadele anterioare la nivelul tuturor gradelor de jurisdicţie", susţine CSM.

Dar, precizează CSM, o strategie de resurse umane eficientă este imposibil de alcătuit cât timp nu este finalizat studiul de impact cu privire la intrarea în vigoare a noilor coduri, aflat în derulare la Ministerul Justiţiei, şi cât timp dinamica legislativă nu se stabilizează.

"Este însă de anticipat nevoia unei redistribuiri a posturilor de judecător sau procuror ori, după caz, majorarea numărului de posturi la instanţe şi parchete. De asemenea, este inadmisibilă funcţionarea şi finanţarea unor judecătorii şi parchete cu volum extrem de mic de activitate. Desfiinţarea acestora – aspect monitorizat şi în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene – ar permite o realocare a posturilor de judecător/procuror din schemele respectivelor instanţe/parchete, dar încă nu există voinţa politică în acest sens", explică CSM.

În ce priveşte principala modalitate de admitere în magistratură, CSM subliniază că, în perioada 25 iunie - 24 septembrie 2010, a fost organizat concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru ocuparea unui număr de 200 de locuri de auditori de justiţie (cursanţi INM), fiind însă declaraţi admişi doar 68 de candidaţi.

Având în vedere rezultatele obţinute la concursul de la sfârşitul anului trecut, CSM a decis organizarea unui nou concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în perioada ianuarie-februarie 2011, apreciind că se impune şi reglementarea posibilităţii organizării mai multor concursuri de admitere la INM în cursul unui an (sens în care a fost sesizat ministrul Justiţiei cu propunerea de modificare corespunzătoare a legii).

Concursul de admitere la INM a fost organizat pentru o sută de posturi de auditori de justiţie (50 procurori şi 50 judecători), ocupate integral, noua generaţie de auditori de justiţie începând cursurile în cadrul INM în 28 februarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici